Krepka polovica vprašanih v javnomnenjski raziskavi, ki jo je za Večer in Dnevnik opravila agencija Ninamedia, želi, da bi bil v državnem interesu takojšen razpis predčasnih volitev. Tretjina pa meni, poroča Večer, da bi morali oblikovati novo vladno koalicijo in vlado. Državljani torej s precejšnjo nenaklonjenostjo gledajo proti NSi, Desusu in SMC, ki se pogajajo za vstop v novo vlado pod vodstvom Janeza Janše.

Desus o(b)stal na slabih treh odstotkih

Tokratna anketa tem strankam ne nakazuje nagrade za vstop vanjo – Desus Aleksandre Pivec je o(b)stal na slabih treh odstotkih, NSi Mateja Tonina se je podpora zmanjšala, edini »zmagovalec« tega trojčka je SMC Zdravka Počivalška, ki se je uspela odlepiti od ničle in je pri dveh odstotkih, kar pa je še vedno zelo daleč od teoretičnega vstopa v DZ, še navajajo.

NSi je zdrsnila za več kot dva odstotka

Turbolentni čas po odstopu Marjana Šarca je po njihovem najbolje izkoristila SDS, ki je prevzela vodstvo na lestvici strank, sledi LMŠ z 17,1 odstotka. SD Dejana Židana ostaja pri osmih odstotkih, NSi je zdrsnila za več kot dva odstotka (na 5,2), Desus ostaja na istem, padla je tudi podpora Levici Luke Mesca. Z 2,5 odstotno podporo bi se v DZ prebila še SNS Zmaga Jelinčiča. SAB Alenke Bratušek je pri odstotku glasov in je, tako kot SMC, v DZ ne bi bilo.