Pomladni dnevi ne prebujajo le cvetov, ampak tudi motoristično strast. Z zagonom motorjev po zimskem spanju pa prihajajo tudi številni izzivi in odgovornosti, ki jih prinaša udeležba v prometu.

Vozniki motornih koles so namreč izpostavljeni večjim tveganjem kot vozniki avtomobilov, zato je skrb za varnost na cesti ključnega pomena. In prav vsak, ne glede na to ali je na dveh ali štirih kolesih – ali pa celo na dveh nogah, nosi del odgovornosti za varnost.

V tem duhu smo se o tem, na kaj moramo biti na motorju še prav posebej pozorni, pogovarjali tudi z Vojkom Vogrinom, lastnikom ene najbolj prepoznavnih šol vožnje v Mariboru – Šole vožnje Fortuna.

Ta tako motoristom kot vsem ostalim udeležencem v prometu preda prav poseben apel: »Motoristi, vozite čiste glave, držite se omejitev, ostali pa – v toplejših dneh bodite še posebej pozorni na vse udeležence v prometu na dveh kolesih.«

Kako biti na motorju zares varen?

Kaj torej zares celovito poskrbeti za varnost na motorju? Vogrin poudari, da je temelj predvsem ustrezna zaščitna oprema, kar v Fortuni udeležencem njihovih tečajev približajo že s tem, da jim ob udeležbi na njihovih tečajih za motorje zagotovijo vso potrebno opremo, prav takšno, kot jo boste na motorju kasneje potrebovali tudi na svojih vožnjah.

Na motorju sta, tako kot tudi sicer v prometu, bistvenega pomena tudi pozornost na okolico ter predvidevanje morebitnih težavnejših prometnih situacij. Kot Vojko Vogrin rad poudari na tečajih cestnoprometnih predpisov, mora voznik na cesti vselej gledati naprej in predvidevati, kaj se bo na cesti pred njim dogajalo ter kako se bo na to odzval.

Na motorju, kjer posameznik spretno manevrira na dveh kolesih, sta tovrstna pozornost in predvidevanje še toliko bolj pomembna, temu pa se pridružujejo tudi pomen ohranjanja zadostne varnostne razdalje, redno pregledovanje ogledal ter pravilno pozicioniranje na cestišču. Prav znanje slednjega je nekaj, s čimer motoriste opremijo tečaji za opravljanje posameznih motorističnih izpitov

Osnova: motoristični izpit

Začetna stopnja v tem procesu je pridobitev vozniškega dovoljenja za motorje, kategorij A1, A2, A. Za tiste, ki se odločajo za pridobitev tega dovoljenja, v Šoli vožnje Fortuna ponujajo tečaje, ki zagotavljajo ustrezno pripravo na izpit, že naslednji termin tečaja cestnoprometnih predpisov pa je 7. maja 2024.

A1/B koda 125 je kategorija kjer lahko vozniki kategorije B, ki imajo vozniško dovoljenje več kot tri leta, s šestimi urami vožnje, brez teoretičnega izpita dobijo kodo, s katero lahko upravljajo vozila do 11kw in 125 ccm na območju Slovenije.

K varnosti na cesti seveda prispeva tudi vožnja v skladu s predpisi. Spoštovanje prometnih pravil je namreč temeljna dolžnost vsakega udeleženca v prometu, kar pa s seboj prinaša tudi izogibanje prekomerni hitrosti, nepravilnemu prehitevanju ter vsekakor vožnji pod vplivom alkohola, ki kot dejavniki sodijo med najpogostejše vzroke prometnih nesreč.

Več kot pomembno pa je tudi ustrezno vzdrževanje vozila – svoj motor ustrezno preverite tako pred začetkom sezone, za njegovo redno vzdrževanje, pnevmatik, zavor in svetlobne opreme pa poskrbite tudi tekom sezone.

Nova skupina tečajnikov bo svoje znanje začela pridobivati 7. maja, ko se začnejo novi tečaji v mariborski Šoli vožnje Fortuna. S strokovno podporo in praktičnimi nasveti izkušenih učiteljev bodo bodoči motoristi pripravljeni na varno in samozavestno vožnjo na cestah.

Zavedajmo se, da je varnost na motorju skupna odgovornost vseh nas, še poudarja Vojko Vogrin iz Šole vožnje Fortuna, ki tako motoristom pred prazniki, ko bo gotovo marsikdo sedel na motor ter se prepustil adrenalinu, položi na srce, da naj bo vsaka vožnja priložnost za uživanje v svobodi gibanja, a tudi priložnost za odgovorno ravnanje in spoštovanje drugih udeležencev v prometu.