V Arboretumu Volčji potok in Mozirskem gaju, kjer se ljudje vsako leto lahko sprehodijo po parkih in si ogledajo razstavo najrazličnejših cvetlic, imajo letos v najpomembnejšem delu sezone vrata zaradi izbruha epidemije zaprta. Pripravljeni na obisk si v obeh parkih želijo vsaj delnega odprtja, saj jim sedanje stanje povzroča škodo.

Kot je za STA povedala Melita Miš Strgar iz arboretuma, so si želeli park za javnost odpreti vsaj na občinski ravni, a za zdaj jasnega odgovora s strani pristojnih še niso dočakali. Med drugim čakajo na odgovor ministrstva za kulturo, ki je njihovo resorno ministrstvo.

“Pripravili smo se na vse ukrepe, ki jih stroka želi oziroma so potrebni tudi v trgovinah. Park je velik 85 hektarjev, zato bi v tem najlepšem času lahko bil odprt, seveda ob upoštevanju vseh navodil stroke,” je povedala Miš Strgarjeva.

Lahko zagotavljajo nadzor števila ljudi

Ker so edini park v Sloveniji, ki lahko zagotavlja nadzor števila ljudi, kar v odprtih parkih, kot je Tivoli, ni mogoče, meni, da bi lahko odprli vrata. V park bi med drugim spuščali določeno število obiskovalcev naenkrat, uredili so enosmerne poti, ločili so vhod in izhod, otroška igrišča zaprli in umaknili klopi, sanitarije pa redno razkužujejo.

Park, ki je sicer odprt skozi vse leto, je najlepši prav v spomladanskem obdobju, pri čemer so pred epidemijo prodali tudi nekaj sezonskih vstopnic. “Ta del sezone je za nas najpomembnejši, saj v tem času in nekje do konca maja naštejemo vsaj polovico obiskovalcev. Pet tednov nam je že izpadlo, tudi velikonočni vikend, ki je bil lani eden najboljših,” je dejala Miš Strgarjeva in dodala, da so v ta čas investirali veliko. Samo v nasade za spomladansko razstavo so vložili 250.000 evrov.

Uvedli bi stroge ukrepe

Podobne so razmere trenutno tudi v sicer bistveno manjšem Mozirskem gaju, ki se razteza na okoli petih hektarjih. Čeprav tudi tam ne vedo, kdaj bodo park lahko dejansko odprli, dela niso ustavili. Marca so zasadili več kot 3000 mačeh, že pred časom pa je začelo cveteti tudi drugo cvetje, med drugim tudi unikatni rumeni tulipan z rdečkastimi odtenki, ki so ga na Nizozemskem ustvarili prav za njih.

Kot je za STA povedal predsednik Ekološko-hortikulturnega društva Mozirski gaj Darko Bele, je park tako v odlični kondiciji, odpreti so ga nameravali konec marca. Tudi pri njih si želijo, da bi se lahko ljudje pri njih sprehajali, vstopnice pa bi večinoma prodajali preko spleta in uvedli vse potrebne ukrepe.

Dokler traja prepoved gibanja med občinami, odprtje ni smiselno

“Vendar dokler velja ukrep prepovedi gibanja med občinami, odprtje niti ni smiselno. Samo Mozirje je premajhno in domačini praktično k nam ne zahajajo. Veseli bi bili, če bi se do prvomajskih praznikov le nekoliko sprostili ukrepi in bi pod posebnimi pogoji lahko odprli vrata,” je dejal Bele, ki meni, da velikih množic, predvsem tujcev, šolskih in drugih avtobusnih skupin, k njim tako ali tako ne bo.

Za njihovo društvo je edini vir financiranja pobrana vstopnina, do konca maja pa se pri njih zbere skoraj dve tretjini vseh obiskovalcev. Neprihod okoli 20.000 obiskovalcev pomeni izpad okoli 80.000 evrov prihodkov, zaradi česar bo slabše tudi vzdrževanje parka, je še dodal Bele.

STA