Policija pred napovedanim torkovim shodom kmetov na območju Ljubljane poziva k mirnemu in varnemu poteku shoda. Zaradi traktorjev na območju prestolnice pričakujejo ovire v prometu, zato udeležence v prometu pozivajo k strpnosti, udeležencem shoda pa svetujejo, da naj ne povzročajo zastojev, saj ceste uporabljajo tudi intervencijske službe.

Pozivajo k strpnosti

Predstavniki kmetov so zaradi prepočasnega napredka pri pogajanjih z vlado za torek napovedali protest. Varovanje shoda bodo izvajali policisti, ki bodo pri tem sodelovali z organizatorji shoda, je v današnji izjavi za javnost dejal policijski inšpektor oddelka za cestni promet v sektorju uniformirane policije Policijske uprave (PU) Ljubljana Refik Hodžić.

"Želimo si, da bi shod potekal mirno, varno za vse udeležence in da ravnanja posameznikov ali skupin ne bi povzročala nevarnosti ali ogrožala ostalih udeležencev," je povedal.

Na policiji pričakujejo, da bo na določenih odsekih cest in mestnih ulicah, predvsem na širšem območju centra mesta Ljubljane, lahko oviran promet. Hodžič je zato pozval vse udeležence v prometu, da so strpni pri vožnji ter upoštevajo navodila policije, rediteljev in upravljavcev cest.

Odsvetoval nepotrebno povzročanje zastojev na cestah

Prav tako je pozval vse udeležence protestnega shoda, da svoja stališča izrazijo mirno, strpno, da spoštujejo cestnoprometne predpise in upoštevajo navodila policistov. Odsvetoval je nepotrebno povzročanje zastojev na cestah, saj ceste po Ljubljani uporabljajo tudi interventne službe.

"Interventne službe so namenjene reševanju in onemogočanje vožnje teh vozil pomeni neposredno ogrožanje življenj ali premoženja posameznikov," je dejal Hodžić.

Kot je pojasnil, policija vedno sodeluje z organizatorji shoda in jim svetuje posamezne ukrepe. Dolžnost organizatorja shoda pa je, da s svojo rediteljsko službo predvidi ukrepe za zagotavljanje varnosti tako, da preprečuje prenos nevarnih predmetov na kraj shoda, javnost pa mora obveščati o vseh aktivnostih in poteku shoda.

Dokončne odločitve še ni

Kmetijske organizacije in kmetijsko ministrstvo so sicer zbližali stališča glede protestnih zahtev kmetov, končna odločitev glede za torek napovedanega protesta pa bo znana v ponedeljek. Do takrat bodo namreč kmetje preučili danes obravnavane rešitve, če jih bodo sprejeli, pa bodo z ministrstvom podpisali sporazum o izpolnitvi protestnih zahtev.

Na današnjih pogajanjih so bili poleg ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateje Čalušić prisotni tudi minister za naravne vire Jože Novak in predstavniki ministrstva za finance, saj se nekatere protestne zahteve kmetov nanašajo tudi na področja, ki niso v pristojnosti kmetijskega ministrstva.

Kot je v izjavi za medije po koncu pogajanj pojasnila Čalušić, so na sedem protestnih zahtev odgovorili in jih medresorsko uskladili. "Kot ministrica sem izredno zadovoljna z našim delom in z vsem, kar smo dali na mizo," je dejala.

Kmetijske organizacije imajo zdaj do ponedeljka čas, da preučijo ponujeno in sporočijo, kakšni bodo njihovi nadaljnji koraki. "Če se bomo uspeli do ponedeljka dogovoriti, bo sledil pisni sporazum za zaključek protestnih zahtev. Potem se bomo dogovorili, v kakšnem slogu in s kakšnimi koraki bomo nadaljevali naše delo, saj nimamo časa, da bi se zaustavljali, da bi morda tudi vožnja s traktorji preusmerila našo pozornost," je dejala ministrica.

Ob tem je dodala, da je od prevzema funkcije nezadovoljstvo kmetijskih organizacij vzela resno, da razume stiske kmetov in da namerava tudi v prihodnje delati z enakim tempom, pri čemer si želi sodelovanja vseh deležnikov v panogi.

Priprave na protest tečejo naprej

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič je potrdil, da bodo do ponedeljka ponujeno preučili s strokovne plati in prek organov svojih združenj in organizacij. Kot je navedel, so kmetijske organizacije na pogajanjih pozdravile zlasti, da bodo možni novi vstopi za kmetijsko-okoljske ukrepe in protokol z ministrstvom za naravne vire glede umeščanja vodnih zadrževalnikov, cest in druge infrastrukture na kmetijska zemljišča.

"Malo bolj navzkriž pa smo pri plačilih za pristojbine za gozdne ceste in pri izvzetju izplačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost iz obdavčitve," je dejal Žveglič. Glede plačil OMD je pojasnil še, da niso dobili zagotovil za izvzem iz obdavčitve, naj bi pa tudi ministrstvo za finance menilo, da bi to lahko bila okoljska in podnebna plačila, ki bi jih bilo potemtakem možno izvzeti iz dohodnine.

"Priprave na protest tečejo naprej, bomo pa potem, ko bodo organizacije predlagano pregledale, videli, ali lahko pride do skupnega dogovora," je poudaril Žveglič in dodal, da bo končna odločitev glede protesta znana v ponedeljek.

STA