DZ predsednika vlade izvoli z najmanj 46 glasovi na tajnem glasovanju. Kot kaže, se je Janši obeta dovolj poslanskih glasov za izvolitev. Prvaka SDS Janeza Janšo je za novega predsednika vlade predsednik republike Borut Pahor predlagal v sredo, potem ko je opravil še zadnji krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin.

Večer pred tem so stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS podpisale koalicijsko pogodbo. Tako so Janši, kot kaže, obeta dovolj poslanskih glasov za izvolitev. Od skupno 48 poslancev omenjenih strank je javno nasprotovanje vstopu v vlado napovedal le poslanec SMC Jani Möderndorfer. Podporo Janševi vladi pa je napovedal tudi poslanec SNS Jani Ivanuša.

V torek o mandatarju, v sredo o naborništvu

Časovni potek seje DZ, ki se bo sicer začela v ponedeljek z vprašanji poslank in poslancev, je danes določil kolegij predsednika DZ. Za torkovo odločanje o novem predsedniku vlade je predvidenih skoraj osem ur. Mora pa s to točko DZ še razširiti dnevni red seje ob njegovi potrditvi v ponedeljek. Po torkovem glasovanju o novem predsedniku vlade se bo zasedanje nadaljevalo še v sredo in četrtek.

Med zakonskimi predlogi, katerih obravnava je predvidena v sredo, naj bi si poslanci največ časa, več kot pet ur, vzeli za prvo obravnavo predloga novele zakona o vojaški dolžnosti, s katero SDS predlaga ponovno uvedbo naborništva. Postopno vnovično vzpostavitev naborniškega sistema in šestmesečnega vojaškega roka sicer predvideva tudi ta teden podpisana koalicijska pogodba SDS, SMC, NSi in DeSUS.