V šmarskem domu upokojencev so v nedeljo zabeležili eno novo okužbo z novim koronavirusom, tako da se je skupno število okuženih povzpelo na 172, je STA izvedela iz virov blizu doma. Za posledicami covida-19 pa je doslej umrlo 25 oseb iz doma, ki so imele tudi pridružene bolezni.

V šmarski občini je bilo v nedeljo okuženih 165 oseb, kar je enako sobotni številki.

Zaposleni izredno izčrpani

Direktorica doma upokojencev Gordana Drimel je v petek sporočila, da nujno rabijo pomoč zdravstvenih delavcev in čistilnih servisov. Trenutno se namreč soočajo z izredno izčrpanostjo vseh zaposlenih. Delo namreč poteka v 13-urnih turnusih, zato so se prek koordinacijske skupine obrnili po pomoč na vse zdravstvene organizacije in zdravstvene delavce v okolici in širše.

Ne uspejo najti čistilnega servisa za čiščenje prostorov

Prav tako že nekaj časa iščejo pomoč za čiščenje prostorov, vendar jim čistilnega servisa, ki bi prevzel del nalog, ni uspelo najti. V domu, v katerem je nastanjenih okoli 190 starejših, za katere skrbi približno 100 zaposlenih, se še vedno z vsemi preventivnimi ukrepi borijo za zamejitev širjenja okužbe.

Tako so v petek znova izvedli dezinfekcijo s hladnim zamegljevanjem. Še naprej dnevno spremljajo zdravstveno stanje tako stanovalcev kot zaposlenih. Pri najmanjšem sumu na okužbo odvzamejo brise tako stanovalcem kot zaposlenim.

40 oskrbovancev že ozdravelo

Po besedah Drimlove je 40 stanovalcev brez znakov okužbe že dlje časa, tako da jih štejejo za ozdravele. Tudi stanje večine drugih okuženih stanovalcev je kljub pridruženim obolenjem zaenkrat stabilno. Devet stanovalcev je trenutno na zdravljenju v celjski bolnišnici. Nekaj stanovalcev pa se je iz bolnišnice že vrnilo v domsko oskrbo.

Prav tako so se na delo vrnile štiri zaposlene. Večina zaposlenih pa se kljub odsotnosti bolezenskih znakov zaradi še vedno pozitivnega brisa ne more vrniti na delo.

Pomagajo tudi prostovoljci

Za zdravstveno stanje stanovalcev poleg vseh zaposlenih še naprej skrbi zdravniška ekipa Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah. Pomagajo tudi njihovi kolegi iz regionalnih zdravstvenih zavodov, po svojih močeh pa tudi prostovoljci, študenti in Civilna zaščita Šmarje pri Jelšah.

Dogajanje v šmarskem domu upokojencev spremlja epidemiološka služba, vodstvo doma pa sodeluje tudi s koordinacijsko skupino, ki jo je imenovalo ministrstvo za zdravje.

STA