Rast števila okuženih z novim koronavirusom v šmarskem domu upokojencev se je ustavila. V sredo je število okuženih stanovalcev in zaposlenih ostalo na torkovi ravni, to je pri 137, je STA izvedela iz virov blizu doma. Medtem pa je število vseh okuženih v občini Šmarje pri Jelšah poraslo za štiri na 149.

Šmarski gasilci bodo podrli razkuženi šotor, ki je v preteklih dneh služil za garderobo zaposlenih. Postavili bodo dva bivalna zabojnika, v katerih bosta ločeni garderobi za zaposlene in osebje, ki oskrbujejo stanovalce doma. Območje okoli doma, v katerem trenutno poteka začasna preselitev stanovalcev, njihovih osebnih stvari in opreme, pa je zavarovano.

Vodstvo doma je sicer od celjske bolnišnice zahtevalo, naj pri njih vzpostavi bolnišnični oddelek. A kot so danes za STA pojasnili v bolnišnici, v domovih za ostarele ne morejo organizirati bolnišničnih oddelkov, saj morajo na svoji lokaciji zagotoviti zdravstvene storitve na sekundarni ravni za regijo z 280.000 prebivalci, za kar potrebujejo tako zdravnike specialiste kot zaposlene v zdravstveni negi, ki so zdravi in nimajo stika z okuženimi.

Medicinske sestre bodo morali v samoizolacijo

“Zaradi epidemioloških razmer kader namreč ne more krožiti med bolnišnico in šmarskim domom upokojencev oz. ostalimi domovi. Zaposlenih, ki bi delali v tem domu za starostnike, še nekaj časa po koncu njihovega dela tam ne bi mogli razporediti na delo v bolnišnico,” navajajo v celjski bolnišnici.

Ker se v bolnišnici zavedajo zahtevnosti trenutnega stanja v šmarskem domu, se je njihova bolnišnična poveljniška skupina danes odločila, da bodo na delo v Šmarje napotili nekaj diplomiranih in srednjih medicinskih sester, ki so doma iz Šmarja in okolice in sicer za cel čas trajanja težav v domu. Z njihovo pomočjo se bo delo v domu organiziralo enako kot na bolnišničnih oddelkih, za kar je že pripravljen akcijski načrt pri katerem sodelujejo vse pristojne inštitucije.

Medicinske sestre, ki bodo napotene v šmarski dom, bodo po koncu dela morale za vsaj 14 dni v samoizolacijo. Nato bodo pri njih izvedena testiranja, na podlagi njihovih rezultatov pa bo služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v celjski bolnišnici potem opredelila, kdaj se bodo lahko spet vključile v delo v bolnišnici.

Že v prvem tednu epidemije je celjska bolnišnica v šmarski dom upokojencev poslala t.i. interventne ekipe z zdravniki in s 16 medicinskimi sestrami, z ekipo infektologa, intenzivista in splošnega zdravnika pa so kasneje izvedli tudi celovito triažo vseh 198 oskrbovancev. Vseskozi nudijo tudi konzultacije infektologa in specialista intenzivne medicine.

STA