Po poročanju spletnega medija Siol je v Sloveniji na pohodu gripa, iz tega razloga ne zmanjkuje le zdravil proti povišani temperaturi, o čemer smo že poročali, pač pa tudi zaščitnih mask.

Veliko otrok sprejetih na zdravljenje v bolnišnico

Gripa in druge viroze so zlasti prisotne med otroki, v UKC Ljubljana pa pričakujejo, da so naslednji na vrsti starejši. Po poročanju 24ur so v UKC Ljubljana dejali, da ne pomnijo, kdaj je bilo zaradi gripe v bolnišnico sprejetih toliko otrok. Kroži v glavnem gripa tipa A in B.

Kot pišejo za Siol, se je povpraševanje po zaščitnih maskah v zadnjem tednu povečalo za 10-krat, glede na enako obdobje lani. V določenih enotah je zaloga že pošla, zaloge je tako potrebno donaročevati.

Maska ščiti le dve uri, potem se jo zavrže

Nošenje maske je najbolj smiselno v čakalnicah, zdravstvenih domovih, maska pa lahko ščiti le dve uri. Za ponovno uporabo ni namenjena, saj so se na zunanji površini najbrž že prijeli virusi ali bakterije. Tudi zato masko odstranimo tako, da primemo za elastiko na eni ali obeh straneh in masko previdno odstranimo, brez da bi se je dotikali.

Obolevnost za gripo in drugimi respiratornimi boleznimi je po podatkih NIJZ ta teden močno narasla, predvsem v starostnih skupinah do 14 let. Od začetka sezone (30. 9. 2019) so v Sloveniji potrdili 772 primerov obočevnosti za virusom influence A in 106 primerov influence B.