Minister za zdravje Aleš Šabeder je pred eno uro prejel informacijo o še enem pozitivnem vzorcu za koronavirusom. Šlo naj bi za osebo, ki ne spada v družinski krog okuženega. Nova okužena oseba naj bi bila v stiku z okuženim, ki je bil zaradi koronavirusa včeraj hospitaliziran v UKC Ljubljana. Šabeder pravi, da je bilo stikov z drugimi osebami kar precej, izsledke testov pa dobijo danes, tekom dneva. Soproga obolelega je zaposlena v eni izmed osnovnih šol, so še potrdili na današnji konferenci. Doslej je bila sicer zdrava, brez kliničnih znakov okužbe zgornjih dihal, a ravnateljica osnovne šole o zadevi vse do izpred ene ure še ni bila obveščena.

Znake imel že na letališču

60-letnik je bil prvič pregledan v Zdravstvenem domu Vič-Rudnik v ZD Ljubljana. Nina Pirnat iz NIJZ je dejala, da je gospod 29. februarja ob 16:25 priletel na letališče Marco Polo v Benetkah, takrat je že imel neke bolezenske znake, ki jih je pripisal nedavni poškodbi v Maroku.

Imel je veliko osebnih stikov

Priletel je z letalom ATR938. Ob tem vse slovenske potnike, ki so bili na tem letalu, pozivajo, naj v primeru simptomov pokličejo osebnega zdravnika. Moški se je potem s prevoznikom Go Opti pripeljal iz letališča v Ljubljano z drugimi potniki. Taisti dan ob 20. uri je zaradi poškodbe obiskal urgenco v Ljubljani, kjer so ga obravnavali in napotili domov. Ob 21.30 je šel domov. Slabo se je počutil, ampak je svoje počutje pripisal poškodbi.

“Vse, ki so bili na ta dan med 20. in 21.30 na ljubljanski urgenci, naj pokličejo na 031 619 118. Vsem, ki so bili v tem času na urgenci, bomo svetovali glede nadaljnjih ukrepov. Prejeli bodo napotek, naj opazujejo svoje stanje. V primeru vročine, kašlja in težav z dihanjem bodo prejeli nadaljnje napotke, v primeru težav pa naj pokličejo osebnega zdravnika,” je dejala Pirnatova.

Za odvzeme brisov naročajo

Predstojnica infekcijske klinike v UKC Ljubljana je dejala, da je okužen moški trenutno na infekcijski kliniki v sobi za izolacijo. O drugi osebi ne vedo še ničesar, saj je znan le dokaj svež podatek o pozitivnosti druge osebe. Bolniki so v vstopnih točkah naročeni na testiranje, čakalnih vrst tako ne bo, še pojasnjuje. Kadar gre za bolnika, ki je ogrožen, so postopki sicer drugačni kot pri tistih, pri katerih obstaja sum zaradi tesnih stikov z okuženimi. Zelo pomembno pa je, da se postopki odvzemov vzorcev v teh vstopnih točkah opravljeni karseda varno. Prav zato je zelo pomembno, da se paciente naroča, se jih predhodno zaščiti, da ne bi slučajno okužili še koga drugega, ki se je prišel testirati, a je negativen.

Na vsakem vhodu ZD Ljubljana sta dva zdravstvena delavca, ki prišleke sprašujeta po zdravstvenem stanju, po simptomih in v primeru takih simptomov jim nadenejo masko. Vsi zdravstveni delavci so zaščiteni.

Za okužbo je potreben tesen stik

Za prenos bolezni je potreben tesnejši stik z bolnikom, zato je verjetnost, da bi se okužili drugi na urgenci ali na letalu, zelo majhna. Za vse, ki so bili na urgenci pa pravijo, da odvzem brisa ni smiseln, v kolikor nimajo bolezenskih znakov, če pa se ti pojavijo, naj pokličejo osebnega zdravnika.

Trenutno stanje okuženega je stabilno. Zdravstveni delavci, ki skrbijo za te bolnike, so sedaj pod velikim stresom. Rizičnim kontaktom so že odvzeli brise, na rezultate testiranja pa pristojni še čakajo, je ob robu seje DZ sporočil Šabeder. V izolaciji je tudi osebna zdravnica, ki je okuženega sprejela.

Okuženi ni upošteval navodil vlade

Okuženi je ambulanto namreč obiskal brez predhodne najave, zato sta tako Šabeder kot premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec vse, ki sumijo, da so okuženi z novim koronavirusom, ponovno pozvala k upoštevanju protokola.

Prvi primer okužbe so pristojni potrdili in javnosti sporočili v sredo zvečer. Okuženi je šel v zdravstveni dom k svoji osebni zdravnici, ki ga je napotila na vstopno točko za odvzem brisa, kamor so ga po besedah Šarca prepeljali z rešilnim vozilom.

Star je okoli 60 let, njegovo stanje je stabilno

Okuženi je slovenski državljan in je star okoli 60 let. Po prvih informacijah je iz Maroka do Italije prispel z letalom, nato pa pot nadaljeval do svojega doma v Sloveniji. Še vedno ni jasno, pred kolikimi dnevi se je vrnil v Slovenijo. Več zaradi varovanja osebni podatkov po besedah Šabedra pristojni ne morejo razkriti. Ostaja v izolaciji na ljubljanski infekcijski kliniki, njegovo stanje je stabilno in se počuti dobro.

Trenutno ugotavljajo, če je okužen še kdo. Vsem visoko in nizko rizičnim kontaktom so po besedah ministra za zdravje Aleša Šabedra že odvzeli brise in čakajo na rezultate testiranj.

Zavračajo očitke, da so skrivali prvo okužbo

Zdravstveni sistem je pripravljen na trenutno situacijo, ni nobenih razlogov za paniko, je poudaril Šabeder. Ob tem je dodal, da je po prvi potrjeni okužbi pričakovati še kakšno v naslednjih dneh glede na stike okuženega. Šarec pa se je zahvalil zdravstvenim delavcem za dobro ukrepanje.

Šarec je danes še zavrnil očitke, da so skrivali prvo okužbo z novim koronavirusom.

Več o aktualni situaciji bodo pojasnili epidemiologi na tiskovni konferenci ob 11. uri.

STA