V zadnjih dneh so se v javnosti večkrat pojavile informacije o primerih okužbe z novim koronavirusom tudi v Sloveniji, a pristojni to zanikajo. Tako je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek na današnji seji odbora DZ za zdravstvo pojasnila, da so doslej opravili 49 testov na koronavirus, vsi pa so bili negativni.

Testirajo v Mariboru in Ljubljani

Po besedah Repar Bornškove zaenkrat testirajo le v Ljubljani in Mariboru, v sredo pa se bodo pogovarjali še z laboratorijem za Primorsko. “Še vedno nimamo nič, zaradi česar bi morali drugače ukrepati,” je poudarila. Napovedala je, da bodo na ministrstvu za zdravje vsak dan opoldne javnost obvestili o odvzetih brisih in morebitnih potrjenih primerih okužbe z novim koronavirusom.

“Javnost je upravičena, da takoj dobi informacijo in jo tudi bo,” je zagotovila državna sekretarka. Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat pa je na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, ki še poteka, opozorila, da na spletni strani inštituta vseskozi objavljajo aktualne in ključne informacije za zaščito zdravja prebivalcev.

Zdravstveni delavci morajo nemudoma obvestiti epidemiologa

Sicer so ob pojavu novega koronavirusa na NIJZ že pred časom pripravili tudi navodila in vse potrebne obrazce za zdravstvene delavce in epidemiologe. Tudi v tem primeru bodo glede na razvoj dogodkov navodila prilagajali ter jih objavljali na spletni strani inštituta. Protokoli v posameznih bolnišnicah in zdravstvenih domovih pa vključujejo tudi njihove posebnosti.

V podrobnih navodilih je posebej poudarjeno, da morajo zdravstveni delavci nemudoma obvestiti epidemiologa območne enote NIJZ, ki bo v pomoč pri presoji o utemeljenosti suma na okužbo s koronavirusom. Poleg tega bo pridobil dodatne podatke, vključno s podatki o bolnikovih kontaktih.

Navodila zdravstvenim delavcem vključujejo tudi prikaz pravilne uporabe osebne varovalne opreme za obravnavo sumov in potrjenih primerov okužbe ter potek obravnave osebe s sumom na okužbo.

 

Potrjeni primeri pri naših sosedih

Medtem ko je v nekaterih italijanskih deželah epidemija koronavirusa, so v Avstriji danes potrdili prva dva primera okužb, na Hrvaškem pa enega.