Na današnji novinarski konferenci glede aktualnega stanja v zvezi s koronavirusom je epidemiologinja dr. Beović dejala, da je trenutno hospitaliziranih 29 oseb. Pri dveh osebah, eni v UKC Maribor, drugi v UKC Ljubljana, pa se je stanje danes rapidno poslabšalo, sta torej v kritičnem stanju. Na oddelkih intenzivne nege so trenutno sicer trije.

Potek simptomov lahko kaže na potencialno hospitalizacijo

Če bolezen že v samem začetku nastopi s težkimi simptomi, je slednje lahko indikator, da bo oseba v roku petih dni pristala na intenzivnem zdravljenju. Nekateri se v začetku soočajo z navadnim prehladom, pri drugih je že na začetku visoka vročina, bolečine v mišicah, težko dihanje ipd.  Približno polovica teh, ki so na intenzivni negi, umre, bolezen v hudem poteku pa lahko traja kar nekaj tednov. Tisti, ki prebolevajo milejšo verzijo bolezni, ozdravijo po približno 14 dneh.

Smo šele na začetku epidemije

Trenutno smo sicer le še na začetku epidemije, saj mora do poslabšanja zdravstvenega stanja od začetka kazanja simptomov okužbe miniti nekaj dni. Zato pričakujejo naslednji teden več bolnikov s hujšim potekom bolezni. Za vse tiste, ki pa se ne počutijo tako slabo, da bi morali v bolnišnico, morajo ostati doma. Sam zdravnik mora preceniti, če je oseba tako bolna, da bi potrebovala bolnišnično obravnavo: te paciente se potem testira in pregleda. Za ostale, ki ne kažejo hudega poteka bolezni, testiranja več ni, kljub temu pa morajo ostati doma, v samoizolaciji.