V SDS so ob današnji vložitvi kandidatne liste za evropske volitve ocenili, da bodo te boj za Evropsko unijo, v kakršno je Slovenija vstopila pred 20 leti. "SDS z močno listo kandidatk in kandidatov prispeva svoje najboljše moči v tem boju za Evropo. Računamo na četrto zaporedno zmago na teh volitvah," je dejal prvak stranke Janez Janša.

"Smo stranka sodelovanja, in ne stranka izključevanja in takšen bo tudi naš boj za boljšo Evropo," je ob vložitvi liste obljubila evropska poslanka in nosilka liste Romana Tomc (EPP/SDS).

Na listi tudi Franc Kangler

Za njo se bodo na listi zvrstili evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS), podpredsednik SDS Aleš Hojs, poslanca SDS Franc Breznik in Branko Grims, nekdanji mariborski župan Franc Kangler, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte ter članici strankinega podmladka Karin Planinšek in Zala Tomašič.

"Na listi smo kandidati, ki se bomo borili za svobodno Evropo enakih možnosti, za Evropo enakih meril in za močno Evropo, ki bo služila ljudem. Na prvo mesto bomo postavljali sodelovanje in se povezovali z vsemi tistimi proevropskimi silami, ki želijo dobro in uspešno prihodnost Evropski uniji," je zatrdila Tomc.

SDS sicer stavi na zmago tudi na tokratnih evropskih volitvah, po Janševih besedah pa bo dober rezultat za stranko izboljšanje rezultata izpred petih let. Takrat je skupna lista SDS in SLS osvojila tri poslanske mandate.

Kaj so ključne točke?

Prvak SDS je sicer danes še ocenil, da je ob sočasnem izteku aktualnega mandata Evropskega parlamenta in 20. obletnici vstopa Slovenije v EU primeren čas za refleksijo. Sam meni, da je EU izpolnila mnoga pričakovanja Slovencev, a hkrati na številnih področjih skrenila. Zato bo po njegovih besedah boj na junijskih evropskih volitvah, boj za uravnavanje poti EU v smer, v katero je bila uravnava pred 20 leti. Med ključnimi točkami je izpostavil visoko stopnjo varovanja človekovih pravic, suverenost držav članic ter skupni širši okvir varnosti, blaginje, demokracije in zaščite evropskega načina življenja.

Ob vprašanju nadaljnje poti SDS v EPP pa je poudaril, da večine v prihodnji sestavi Evropskega parlamenta brez EPP ne bo, ponovitev večine v podobni sestavi, kot je sedanja, ne pride v poštev. "Večinsko stališče je, da je potrebna bolj uravnotežena koalicija, v vsakem primeru vsaj še en partner z desne strani političnega pola," je dodal in zatrdil, da se bo za to zavzemala tudi SDS. Ključni dilemi pri iskanju bodoče večine bosta po njegovi oceni zeleni prehod in obvladovanje migracij, pri čemer mora biti ključna beseda preudarnost.