Dogovorili naj bi se o vsebini in načinu dela v prihodnje. Kot so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade, se bo srečanja udeležil tudi premier Robert Golob.

Na ministrstvu za javno upravo pa so pojasnili, da bo za skupno mizo s sindikati sedla tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik z državnim sekretarjem Urbanom Kodričem in strokovno ekipo.

Pogajanja s sindikati še v tem mesecu

Ministrica je sicer že v začetku meseca, ob primopredaji poslov s svojim predhodnikom na ministrstvu Boštjanom Koritnikom, napovedala, da se bodo pogajanja s sindikati začela še v tem mesecu. Vlada pa je nato še isti dan imenovala pogajalsko skupino, ki jo vodi Ajanović Hovnikova.

Ministrica pričakuje, da bodo hitro našli skupen jezik in v zadovoljstvo vseh 185.000 javnih uslužbencev dosegli skupen dogovor. Glede na pričakovanja sindikatov, da se bodo lotili urejanja porušenih plačnih razmerij v javnem sektorju, pa jih čaka zahtevno delo.

Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je za STA dejal, da so njihovi predlogi že dlje časa znani. Med “akutnimi” aktualnimi vprašanji je izpostavil višino letošnjega regresa in usklajevanje višine plačnih razredov.

Pri regresu v konfederaciji zahtevajo, da se za javne uslužbence z nižjimi plačami, torej z osnovno plačo v višini 30. ali nižjega plačnega razreda, določi regres v višini 1500 evrov regresa, za tiste v višjem plačnem razredu pa 1300 evrov.

Če bi se o tem dogovorili, bi jim s poračunom izplačali razliko do že izplačanega regresa; ta mora biti po zakonu o delovnih razmerjih izplačan najmanj v višini minimalne plače (letos 1074,43 evra bruto).

Ob tem pa v sindikatih pričakujejo, da se bodo dogovorili tudi, kako reševati zahtevnejša vprašanja, kot je kompresija plač v spodnji tretjini plačne lestvice, kjer se višina plač zaposlenih na številnih delovnih mestih – po Štrukljevih navedbah zdaj tudi že do šeste stopnje izobrazbe – giblje pod ali okoli minimalne plače.

Kot še eno odprto vprašanje pa je izpostavil vprašanje popolnoma porušenih plačnih razmerij, ki so posledica partikularnega zviševanja plač v posameznih delih javnega sektorja.

STA