Po nedavno objavljenem spletnem komentarju z grožnjo o možnem napadu na slovenski šoli, bodo šole sledile pozivu policije in napovedujejo različne previdnostne ukrepe. V nekaterih šolah bo v prihodnjih dneh prisoten varnostnik, vhodi pa bodo med poukom zaklenjeni. Šole in njene okolice bo nadzorovala tudi policija, kažejo obvestila šol staršem.

Sredstva zagotovila občina

Po streljanju na eni od finskih osnovnih šol se je na enem od slovenskih javno dostopnih medijev namreč pojavil komentar z grožnjo o podobnem dogodku tudi v Sloveniji. Policiji se dogodek zdi malo verjeten, a so slovenske šole vseeno pozvali k povečanju samozaščitnega ravnanja in k pozornosti, če bi kdorkoli opazil kaj nenavadnega, so v ponedeljek pojasnili na policiji.

Mestna občina Ljubljana je zato okrepila varovanje na osnovnih šolah. Po besedah župana Zorana Jankovića bo imela do petka vsaka ljubljanska osnovna šola varnostnika, za kar je sredstva zagotovila občina. Tako ima 40 šol ima zagotovljene varnostnike, nekatere so jih imele že pred odločitvijo občine, je povedal na današnji novinarski konferenci. Spletne grožnje je označil za sprevrženo dejanje in norčevanje.

Vodstvo ene od ljubljanskih osnovnih šol je starše že v ponedeljek zvečer tako obvestilo, da bo pri vhodu šole dodatno prisoten varnostnik, in sicer od danes do petka od 7. do 17. ure, je razvidno iz sporočila, ki ga je pridobila STA.

Starši dobili e-maile

Vodstvo šole je policijo zaprosilo, naj jim svetuje glede ravnanja in ukrepanja. Danes so staršem po elektronski pošti poslali odgovor policije. S policije so jim sporočili, da so zaradi grožnje v skladu s kadrovskimi zmogljivostmi povečali število obhodov policistov v okolici objektov šol. Obhode izvajajo tako uniformirani policisti kot policisti v civilnih oblačilih.

Ena od osnovnih šol v osrednjeslovenski regiji pa je v sporočilu staršem, ki ga je pridobila STA, zapisala, da bo v sredo na šoli organiziran poostren nadzor dežurnih učiteljev. "Vsa vhodna vrata v šolo bodo po začetku pouka zaklenjena, na vratih bo napisana telefonska številka, kamor pokličete, če kaj potrebujete," so staršem sporočili predstavniki šole.

Učenci v tej šoli sredo ne bodo opravljali dežurstva. Šolo in njeno okolico bo nadzorovala tudi policija. "Prosimo vas, da ta dan ne vstopate v šolo, če ni nujno potrebno. V primeru, da morate nujno vstopiti, bo na vratih napisana telefonska številka, kamor pokličete, da vam vrata odklenemo," so navedli.

Starši bi morali ostati mirni

Iz ene od osnovnih šol na Dolenjskem pa so starše v ponedeljek zvečer obvestili, da so policiji podali prošnjo, naj v sredo varuje vse enote šole. Ta bo tako izvajala nadzor v okolicah enot šole. Kot je še razvidno iz sporočila, ki ga je pridobila STA, bodo v enotah te šole v sredo odprti samo glavni vhodi, strokovni delavci pa bodo izvajali poostren nadzor nad vstopom v šolo.

"Panika ne bo rešila ničesar, to je nepotrebna situacija. Starši bi morali ostati mirni, z mirom bodo prenašali to na otroka. Če bodo oni okrog tega resnično reagirali panično, se bo to preneslo na otroke, to ne pomaga nobenemu. Naša odgovornost ali pa vsaj soodgovornost pa je, da pogledamo, kaj otroci nosijo v šolo, tudi veliki otroci, ne samo majhni," je za Televizijo Slovenija o dogajanju povedala predsednica Zveze aktivov svetov staršev Lara Romih.

Kaj pravi minister?

"V teh dneh je pomembno predvsem to, da med sabo komuniciramo, oziroma da smo pozorni na morebitne stiske in strahove," je dejal minister za izobraževanje Darjo Felda. Po njegovih besedah je ob tem pomembno, "da odrasli k zadevi pristopimo konstruktivno, razumno in umirjeno, oziroma se izogibamo vsakršnim paničnim reakcijam, ki bi pri otrocih in mladostnikih morda na ta način poglobile stiske", je dejal Felda.

Na pomisleke staršev, ki zaradi strahu razmišljajo celo o tem, da v sredo otrok ne bi poslali v šolo, pa Felda svetuje, naj se pogovorijo z učitelji ali pa z vodstvom šol, da se prepričajo o varnosti otroka v šoli. Absolutne varnosti sicer nikoli ni, je priznal, a ob tem znova izpostavil oceno policije, da je tveganje izrazito majhno.

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje sicer ves čas sodelujejo s pristojnimi institucijami, ki delujejo na področju zgodnjega odkrivanja in prepoznavanja različnih vrst nasilja, prav tako pa v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo ves čas posodabljajo protokole za ravnanje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih ob zaznavi ali pa grožnji medvrstniškega nasilja. Pri tem pa je po ministrovih besedah eden pomembnejših vidikov ustvarjanja varnega učnega okolja tudi spodbujanje k strpni komunikaciji.

"Naš skupni cilj ostaja, da vsem učencem, dijakom, staršem in zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih vedno zagotavljamo občutek varnosti. Ta je osnovni pogoj za normalno delujoče vzgojno-izobraževalno okolje," je dejal Felda.

STA