V minulem tednu je bilo izrečenih 15 prekrškovnih sankcij, 300 opozoril po Zakonu o prekrških in 163 upravnih ukrepov. Zdravstveni inšpektorat je od tega opravil 807 nadzorov, izrekel pa 4 prekrškovne sankcije po Zakonu o prekrških in skupno 71 opozoril. Na področju gostinstva je bilo opravljenih 79 nadzorov prevzemnih mest, izrečeni pa sta bili 2 prekrškovni sankciji in 19 opozoril po Zakonu o prekrških. Na zunanjih javnih površinah je bilo v preteklem tednu pri 279 opravljenih nadzorih izrečenih 40 opozoril po Zakonu o prekrških.
V 7 cepilnih centrih so bile ugotovljene določene neskladnosti. Šlo je za izvajanje cepljenja v nasprotju s strategijo oziroma za napake pri vodenju čakalnih seznamov, v enem primeru tudi za odstopanje podatkov s seznama cepljenja od dejanskega naročila odmerkov.
V času lockdowna se je povečalo število nadzorov in klicev občanov, in sicer so beležili 294 klicev. “Skupaj smo v treh tednih opravili nadzore na 45.143 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov. Dnevno je to v povprečju 2.150 nadzorov. Da policisti resnično poskušajo z najmilejšimi ukrepi je nenazadnje argument tudi v tem, da se je od vseh postopkov in ugotovljenih kršitev v veliki večini – več kot 85 % izreče opozorilo,” je dejal namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak. Največ ukrepov so izvedli na območju policijske uprave Ljubljana 993 ukrepov (od tega 57 glob), Celje 382 ukrepov (32 glob) in Maribor 220 ukrepi (53 glob), nato sledita še policijski upravi Novo mesto in Koper.
Strogo upoštevanje navodil
Opravljanje gostinske dejavnosti strežbe jedi in pijač na terasah in vrtovih gostinskih obratov je dovoljeno le za mizami (sedeča postrežba) in ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra. Za eno mizo lahko sedijo največ 4 osebe. Vse izjeme, ki so bile do sedaj v veljavi, se podaljšajo. Dodatno pa se v osmih oranžnih statistični regijah med 7. in 19. uro dovoli tudi opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov.
“Pri izvajanju gostinske dejavnosti je zahtevano strogo upoštevanje in spoštovanje vseh higienskih navodil, ki jih določa NIJZ in so nujno potrebna za preprečevanje širjenja okužbe z virusom COVID-19,” je na novinarski konferenci izpostavil sekretar Simon Zajc.
“Tako gostinci kot tudi državljani bomo nekoliko lažje zadihali. V želji, da ohranimo dejavnosti še naprej odprte, polagamo na srce izvajalcem storitev in gostom, da strogo upoštevajo navodila in pogoje, ki jih narekuje NIJZ. Vsi sprejeti ukrepi so namreč tu z namenom, da se kot država čimprej obarvamo zeleno in s tem vrnemo v življenje, ki smo ga bili vajeni pred epidemijo,” je še dejal.
.@zajc_si: Opravljanje gostinske dejavnosti strežbe jedi in pijač na terasah in vrtovih gostinskih obratov je dovoljeno le za mizami (sedeča postrežba) in ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra. Za eno mizo lahko sedijo največ 4 osebe.
— Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) April 15, 2021
Kot je povedala Tjaša Žohar Čretnik iz NLZOH, je angleška različica najbolj razširjena. Delež v zadnjem tednu je zrasel na 70 %. “Druge variante virusa se ne širijo. Brazilske različice virusa od 8. tedna nismo več zaznali.”