V največjih občinah severovzhodne Slovenije so pripravljeni na začetek vpisa v vrtce za naslednje šolsko leto. Te bodo večinoma izvedli februarja in marca, šele takrat pa bo natančno jasno, kakšne so potrebe, a večjih težav ne pričakujejo. Tudi podražitev za zdaj še ne napovedujejo, ponekod pa se lotevajo novih naložb v vrtce.

Na voljo tisoč prostih mest

V mariborskih vrtcih bo po sedaj razpoložljivih podatkih v naslednjem šolskem letu na voljo okoli tisoč prostih mest, vendar na mestni občini za STA pojasnjujejo, da bo natančno število znano šele septembra, ko bo znano, koliko otrok bo vstopilo v prvi razred osnovne šole.

Trenutno je v mariborskih javnih vrtcih nekaj več kot 4200 otrok, ki so razdeljeni v 245 oddelkov, ob tem pa 1. marca načrtujejo odprtje novega oddelka prvega starostnega obdobja v enoti Vančka Šarha v Vrtcu Jožice Flander.

Za zdaj pa še ni jasno, ali bo letos prišlo do kakšnih podražitev, saj na občini preračun stroškov še opravljajo in če bodo ugotovili, da prihaja do bistvenih sprememb, bodo skladno s tem prilagodili tudi cene programov.

Na področju investicij za letos napovedujejo nujna vzdrževalna dela v enoti Ribiška v Vrtcu Ivana Glinška, ki je v tem šolskem letu zaprt. V sklopu del bodo obnovili tla, menjali sanitarno opremo in svetila, delno sanirali streho in ogrevalni sistem. Načrtujejo tudi dobavo nove opreme za vse štiri igralnice in telovadnico ter novo kuhinjsko opremo. Prav tako se bodo letos lotili gradnje dodatnih prostorov vrtca v Brezju, še vedno pa preverjajo možne lokacije za gradnjo novega vrtca s šestimi oddelki.