Število oskrbovancev domov za starejše, okuženih z novim koronavirusom, se je v petek povzpelo na 195, kar je 16 več kot v četrtek. Več okuženih je tudi med zaposlenimi v domovih. Po podatkih za petek jih je bilo 42, v četrtek sedem manj, kažejo podatki ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Največ okuženih še vedno v Šmarju pri Jelšah in Metliki

Podatki, ki so jih pristojni posredovali v petek, so sicer za četrtek navajali, da je z novim koronavirusom okuženih 177 oskrbovancev, a so danes pojasnili, da sta bila dva obolela prvotno sporočena kot upokojenca, po preverjanju pa so ugotovili, da gre tudi za oskrbovanca domov za starejše.

Domovi za starejše tako ostajajo žarišča okužb z novim koronavirusom. V zadnjih dneh so o največ okuženih oskrbovancih poročali z domov v Šmarju pri Jelšah, Metliki, Ljutomeru, Horjulu in enoti Bokalce ljubljanskega doma za starejše občane.

Največ prijavljenih primerov je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer je bil do vključno petka skupaj med oskrbovanci in zaposlenimi 101 primer okužbe. V metliškem domu starejših občanov jih je bilo 48, v ljutomerskem pa 42.

STA