V domovih za starejše po državi je bilo v sredo skupno 162 oskrbovancev in 32 zaposlenih s potrjeno okužbo z novim koronavirusom, so sporočili z ministrstva za delo. Okuženih oskrbovancev je bilo tako 25 več kot v torek. Z namenom preprečevanja vnosa covida-19 so vsem domovom posredovali navodila, kako naj se organizirajo.

Vsak socialnovarstveni zavod mora po navodilih ministrstva organizirati tri cone: eno za zdrave uporabnike, drugo za uporabnike s sumom na okužbo z novim koronavirusom ter tretjo cono za uporabnike, ki so pozitivni na covid-19.

V primeru, da je v domu prisotna okužba z novim koronavirusom med uporabniki, morajo v zavodu delo organizirati tako, da zaposleni ne prehajajo med zdravimi uporabniki in uporabniki s sumom na okužbo oz. pozitivnimi na okužbo.

Zaposleni si bodo morali meriti temperaturo

Poleg tega morajo v vseh socialnovarstvenih zavodih poskrbeti za spremljanje zdravstvenega stanja pri zaposlenih ter v njihovih družinah. Tako si bodo morali po navodilu ministrstva za zdravje zaposleni v socialnovarstvenih zavodih meriti telesno temperaturo tik pred prihodom na delo. V primeru sprememb v telesni temperaturi v povezavi z zdravstvenim stanjem pa bodo o tem morali obvestiti odgovorno osebo, dokler se ne razjasni, kaj je razlog za spremembe v zdravju, pa ne smejo v službo.

Po navodilu ministrstva za zdravje morajo v vseh domovih za starejše organizirati ekipe za obravnavo uporabnikov v primeru izbruha covida-19. Ekipo naj sestavljajo odgovorna oseba zavoda, zdravnik ambulante družinske medicine v socialnovarstvenem zavodu, odgovorni za področje zdravstvene nege oz. od njega pooblaščena diplomirana medicinska sestra, specialist javnega zdravja področne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, koordinator, ki ga imenuje minister, ter diplomirana medicinska sestra, ki jo imenuje Zbornica zdravstvene in babiške nege.

V torek je bilo v domovih za starejše okuženih 137 oskrbovancev in 30 zdravstvenih delavcev, kar pomeni, da so do srede potrdili okužbe pri dodatnih 25 oskrbovancih in dveh zaposlenih.