Tolminska župnija o dogajanju ni bila seznanjena, nad dejanjem so ogorčeni.

V Zgornjem Posočju se zaradi navala turistov, letošnje leto šteje kot leto presežkov. To območje se je v zadnjih letih uvrstilo med pet najbolj priljubljenih slovenskih turističnih destinacij.  Vse več medijev pa poroča o nespodobnem ravnanju turistov, ki kljub ustreznim označbam, ne spoštujejo pravil.

V Tolminu sta si uredila prenočišče kar sredi pokopališča

Novice Svet24 so pred kratkim poročale o dveh turistih, ki sta si v Tolminu prenočišče uredila kar na pokopališču. Domačini so žensko in moškega zagledali na travniku med grobovi.

“Na tleh sta imela dve ležišči, na katerih sta spala. Verjetno sta noč preživela tam. Morda ne samo eno,” je sporočila bralka.

Tamkajšnji duhovnik s početjem naj ne bi bil seznanjen, zato dogodka ni mogel komentirati. Je bil pa ogorčen nad dejanjem. Omenil je, da za sveti kraj tako dejanje ni primerno, saj da je tam, kjer so pokopani ljudje, treba izkazovati najvišjo mero pietete.

 Foto: Novice Svet24

Nočitve so strogo prepovedane tudi na travnikih in parkiriščih

Na območju narodnega parka je mogoče prenočiti v kočah Triglavskega narodnega parka in informacijskem središču Dom Trenta, planinskih postojankah bivakih, kampih, pri zasebnih ponudnikih sob in apartmajev ter v nekaj hotelih in gostiščih s prenočišči. Ker so kapacitete prenočišč zapolnjene, si vse več turistov za te potrebe prilasti tudi travnike in parkirišča kjer so nočitve strogo prepovedane. Cilj Triglavskega narodnega parka je namreč, da se ohrani izjemnost naravnih, kulturnih, krajinskih in duhovnih vrednot. Letos je med obiskovalci največ Nemcev, Avstrijcev, Čehov in Madžarov. Kot pojasnjujejo iz javnega zavoda Dolina Soče, v zadnjih letih narašča tudi število turistov iz Belgije, Španije in Francije.