Tudi po dobavah zaščitne opreme v minulih dneh stanje ni bistveno boljše, je za STA ocenil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. “Gre za pokrivanje rednih potreb, zalog si še ne moremo ustvarjati,” je poudaril. Interesenti, kot so podjetja, zaščitne opreme tako še ne bodo mogli prejeti.

Kot je pojasnil Šestan, bodo v ponedeljek znova odločali o prioritetah pri razdeljevanju zaščitne opreme na osnovi stanja zalog in napovedanih novih dobav. Podrobnih informacij o prihodnjih dobavah sicer še nima.

Trenutno ima prednost pri razdeljevanju še vedno zdravstvo – bolnišnice, zdravstveni domovi, domovi za starejše, lekarne in zobozdravstvene ordinacije. “Zraven so tudi nekatere druge službe, kot je oskrba na domu, ki sodijo pod ministrstvo za delo, a zaščitno opremo zaradi narave svojega dela kljub temu prejemajo prednostno,” je povedal.

V skladišče Civilne zaščite v Rojah je danes prispelo 336.000 troslojnih mask in 10.800 zaščitnih plaščev, je prek Twitterja sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Že v petek je s tvitom javnost obvestil o dostavi milijona troslojnih zaščitnih mask, v četrtek pa 19.500 mask FFP2.

Minister je v petek ob tem zapisal, da ima veliko držav težave z dobavo zaščitne opreme in da je uspeh, da vsak dan pripeljejo novo pošiljko, pa naj bodo to troslojne maske FFP2/3 ali ventilatorji. Vendar, kot je dodal Počivalšek, moramo priti do tega, da bodo maske dostopne vsakemu državljanu.

V petek so tudi začeli razdeljevati zaščitno opremo občinskim štabom Civilne zaščite. “Razdelili smo 500.000 kirurških mask, 200.000 rokavic in 276 kilogramov razkužila,” je na Twitterju zapisal obrambni minister Matej Tonin.