Glavno tržno inšpektorico Andrejko Grlić, ki se že leta sooča z očitki spornega ali celo nezakonitega ravnanja, je doletela kazenska ovadba, poroča TV Slovenija. Vložil jo je anonimni ovaditelj, a po zanesljivih informacijah televizije za njo stojijo tržni inšpektorji. Ti so zaradi neukrepanja ovadili tudi gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Prejetje ovadbe so za TV Slovenija potrdili na ljubljanski policijski upravi, ki bo preiskala sum storitve kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje.

Čeprav gre za ovadbo, pod katero je podpisan “državljan Slovenije”, naj bi za njo po informacijah televizije stali tržni inšpektorji, ki že leta, tudi javno, opozarjajo na domnevno sporno in tudi nezakonito vodenje inšpektorata.

Na TV Slovenija so spomnili, da očitki letijo na vmešavanje v postopke inšpektorjev, ustavljanje postopkov ali preprečevanje njihovega izvajanja, vse s ciljem, da da so nekateri imeli od tega koristi.

Ker zadeve ni prijavil policiji, ovadba doletela še njega

Ker ni ukrepal oz. Grlićeve ni prijavil policiji, najpozneje takrat, ko je o tem izvedel iz medijev, je ovadba po navedbah TV Slovenija doletela še ministra Počivalška. Ta se je sicer po navedbah televizije odločil, da za primer zdaj na ministrstvu ustanovi posebno komisijo, na inšpektoratu pa naj bi že potekala tudi revizija.

Grlićeva je na položaju že tretji mandat, torej od leta 2006, prvi očitki zoper njeno delovanje pa so se po navedbah TV Slovenije pojavili kmalu po prvem imenovanju. Med drugim je bilo govora o pritiskih in o tem, da glavna inšpektorica določa, koga se sme nadzorovati in koga ne.

Na gospodarskem ministrstvu so za TV Slovenija navedli, da se očitki doslej niso potrdili, medtem ko je predsednik Sindikata državnih organov Frančišek Verk za televizijo ocenil, da gre za ščitenje interesnih omrežij.

STA