Pred kratkim so naravoljubi in ti, ki jim ni vseeno za planet, na Islandiji in v Švici organizirali simbolna pogreba za slovenskima ledenikoma. Triglavski ledenik v Julijskih Alpah in ledenik pod Skuto v Kamniško-Savinjskih Alpah izginjata že skoraj 30 let in njuni zadnji dnevi so pred vrati.

Le še ledene krpe

Pred približno dvajsetimi leti je, kot poroča časnik Delo, Triglavski ledenik meril 0,7 hektara, številke danes pa so še mnogo manjše. Raziskovalci Geografskega inštituta Antona Melika na ZRC SAZU so namreč letos v septembru opravili redne letne meritve na glacieretih (manjših ledenikih oz. ledeniških krpah) pod Skuto in Triglavom in objavili zaskrbljeno poročilo.

»Prvi podatki kažejo, da sta se oba preostanka nekdaj mnogo večjih ledenikov od lani precej zmanjšala. Njuna površina se je zelo približala do sedaj najmanjši izmerjeni vrednosti pred skoraj poldrugim desetletjem,« so zapisali o svojih ugotovitvah.

Foto: Miha Pavšak, Arhiv GIAM ZRC SAZU

Z droni in radarji nad zaskrbljujoče številke

Kako je potekalo merjenje? »Letos smo jim vzeli površinsko mero tudi s pomočjo GNSS-sprejemnika ter ju posneli z brezpilotnim letalnikom. Na ledeniku pod Skuto smo bili tudi z georadarjem (sodelavec Paleontološkega inštituta Ivana Rakovca ZRC SAZU), s katerim naj bi prvikrat natančno izmerili tudi njegovo debelino,« razložijo.

Segrevanje topi triglavski led

»Na vsak način pa je Triglavski ledenik v Julijskih Alpah približno enkrat manjši in tanjši od okrog 50 kilometrov vzhodneje in 400 metrov nižje ležečega brat(c)a pod Skuto v Kamniško-Savinjskih Alpah. Vzrok za to izhaja v podpovprečni snežni sezoni 2018/19 (spomnimo – najvišjo sezonsko skupno višino snežne odeje smo dosegli šele konec maja), ki mu je sledil rekordno topel junij in nadpovprečno topli talilni dobi maj–oktober (po pretečenih štirih od šestih mesecev te dobe kaže, da se bo uvrstila med 5–10 najtoplejših; podatkovni niz 1955–2019),« so raziskovalci zapisali na svoji Facebook strani in tako opozorili na to, da so podnebne spremembe še kako resnične.

Foto: Miha Pavšak, Arhiv GIAM ZRC SAZU

Zgodovina »umiranja« Triglavskega ledenika

Kot razloži časnik Delo, se Triglavski ledenik tali že dalj časa, spremembe pa so bolj opazne od devetdesetih let, ko so se pojavile skalne grbine, leta 1992 pa je ledenik razpadel na dva dela. V začetku novega tisočletja se je taljenje rahlo upočasnilo, a spet nezadržno pospešilo v letu 2016. Po trenutnih trendih bo do kaj kmalu Triglavski ledenik dokončno izginil.