S četrtim oz. drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 se je v Sloveniji doslej cepilo 79 oseb, so za STA sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Od tega sta drugi poživitveni odmerek ob podpisu soglasja prejeli tudi dve osebi, ki sta bili osnovno cepljeni s cepivom podjetja Janssen.

Zaenkrat priporočen imunsko oslabelim osebam

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ pod vodstvom Bojane Beović je cepljenje s četrtim odmerkom cepiva proti covidu-19 priporočila imunsko oslabelim osebam. Z njim se lahko cepijo po treh do šestih mesecih od cepljenja s prvim požitivitvenim odmerkom oz. tretjim odmerkom.

Navodila, ki omogočajo omenjeno cepljenje s četrtim oz. drugim poživitvenim odmerkom cepiva, je NIJZ na svoji spletni strani objavil 22. marca.

Skupina je zaradi avstrijskih pravil prejem t. i. četrtega odmerka cepiva proti covidu-19 ob lastni privolitvi omogočila tudi vsem, ki so bili osnovno cepljeni s cepivom Janssen. Po besedah vodje skupine Bojane Beović Avstrija enega odmerka cepiva Janssen namreč ne priznava kot polno cepljenje proti covidu-19.

Pojasnila je, da za omenjeno spremembo v skupini “dobrega strokovnega stališča v skupini sicer niso smeli zavzeti“, saj je cepivo Janssen opredeljeno kot enoodmerno in po cepljenju zagotavlja osnovno zaščito. Ker imajo slovenski posamezniki, ki na delo hodijo v Avstrijo, zaradi omenjenih avstrijskih pravil težave, pa so v skupini vseeno dopustili možnost takšnega cepljenja.

Odobren že tudi v Ameriki

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je v torek podjetjema Pfizer in Moderna odobrila uporabo drugega poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19 za starejše od 50 let.

FDA se sicer še vedno osredotoča na milijone Američanov, ki se doslej sploh niso cepili. A tisti, ki so starejši od 50 let in to želijo, se lahko zdaj cepijo že četrtič. Pogoj je, da so od prvega poživitvenega odmerka minili vsaj štirje meseci.

Zeleno luč za to mora sedaj sicer prižgati še Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC), kar pa doslej ni bil problem.

V Izraelu že od začetka januarja starejšim od 60 let nudijo četrti odmerek Pfizerjevega cepiva, konec januarja so ga začeli ponujati vsem odraslim, ki spadajo v rizične skupine. Izraelska študija je sicer pokazala, da naj bi imel drugi poživitveni odmerek mRNA cepiv le majhno korist pri zdravih mladih odraslih. Vendar je bilo vanjo vključeno majhno število ljudi, poroča STA.