Cene pogonskih goriv se od 21. junija znova določajo vsak drugi torek. V zadnjih mesecih so se zato cene velikokrat spremenile.

Cene so se višale

Ceno so višale – oziroma večje pocenitve preprečevale – okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, prispevek za energetsko učinkovitost. s 17. avgustom pa se je zvišala tudi marža trgovcev (z 0,0591 evra na liter dizla na 0,0983 evra, pri bencinu pa s 0,0607 evra na 0,0994 evra za liter).

Še vedno pa velja, da do prihodnjega junija – razen če bo tako kot pri prispevku za energetsko učinkovitost prišlo do naknadne spremembe – ne bo potrebno plačevati prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije, poročajo Finance.

Po avgustovskem vnovičnem zaračunavanju dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida pa vlada to dajatev s 13. septembrom odpravlja, poroča STA. To bo za nekaj centov pocenilo liter pogonskih goriv.

Bencin se kljub rasti cene nafte pred dvema tednoma na mediteranskih trgih ni podražil. Regulirana cena je zato ostala na ravni 1,49 evra. To je najnižja cena po letošnjem marcu.

Po ocenah in analizi časnika Finance so se cene bencina še dodatno znižale. Kot poroča STA, bo vlada odpravila tudi dajatev za CO2, kar bi lahko dodatno znižalo regulirano ceno.

Cene kot pred vojno

Pričakovati je torej, da bi cena jutri, ko bo znova na novo določena, lahko zdrsnila za približno 10 centov, kar bi ceno postavilo približno na višino, kot je bila pred ruskim napadom na Ukrajino.

 

Visoka nihajnost in neznanke pri vladni spremembi določanja regulirane cene oceno otežujeta. “Vseeno pa pričakujemo, da bo polnjenje rezervoarja za spoznanje cenejše po zaslugi odprave okoljske dejatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida. Naša osrednja napoved je 1,745 evra, kar bi pomenilo, da bo torkovo polnjenje 50-litrskega rezervoarja za približno en evro cenejše kot danes,” pišejo Finance.