Včasih se zdi, da so ceste polne voznikov, ki se ne zavedajo nevarnosti, ki jih povzročajo s svojim neodgovornim ravnanjem. Žal pa je treba priznati, da katero od opisanih napak gotovo večkrat napravite tudi vi.

1. Prehitra vožnja

To je verjetno ena najpogostejših kršitev, ki jo vidimo na cestah. Pri tem ne gre le za to, da s tem tvegamo finančno kazen. Vozniki, ki vozijo prehitro, namreč nimajo dovolj časa za odzivanje na nepredvidene situacije, kar močno poveča tveganje za nesrečo.

2. Telefoniranje med vožnjo

Uporaba telefona med vožnjo je močno moteča, saj občutno zmanjšuje koncentracijo voznika, pa vendar med vsakodnevno vožnjo gotovo ni junaka, ki ne bi imel mobilnega telefona na dosegu roke ter bi nanj pogledal vsaj ob čakanju pri rdeči luči.

3. Vožnja pod vplivom alkohola ali drog

Žal slovenska posebnost, na katero nikakor ne smemo biti ponosni. Vožnja pod vplivom alkohola ali drugih substanc je, četudi menimo, da na naše vozniške sposobnosti nikakor ne vpliva, izjemno tvegana in neodgovorna. Če ne verjamete, se udeležite katere od delavnic, v kateri vam prikažejo, kako substance vplivajo na vaš vid in odzivni čas.

4. Neprimerna uporaba smernikov

Včasih se ob vožnji po mestu vprašamo, ali smernike sploh še kdo uporablja. Ti so prava »redkost« predvsem pri vožnji v krožiščih. Potrebno se je zavedati, da z nenakazovanjem smeri, v katero bomo zapeljali, oviramo promet ter morda celo zavajamo druge voznike v prometu. Zatorej naslednjič ob vožnji skozi krožišče obvezno nakažite, ko ga nameravate zapustiti.

5. Nepravilna uporaba krožišča

Prav vožnja v krožiščih je eden od glavnih izzivov, s katerim se na cesti redno srečujemo. Le redko kdo namreč krožišče prevozi tako, kot bi moral. Ste med takimi tudi vi? V tem primeru si zapomnite dve osnovni pravili: pri izhodu iz krožišča vselej uporabite smernik, ob tem pa v večpasovnem krožišču nikoli ne prevozite več pasov hkrati. Vselej najprej nakažite spremembo pasa iz notranjega na zunanjega, šele na to pa nakažite, da zapuščate krožišče. 

6. Neprimerna varnostna razdalja

Nič ni bolj neprijetnega kot voznik, ki se vam nepotrpežljivo »prilepi na rit«. Varnostna razdalja je v prometu izrednega pomena, pa naj bo to med vožnjo v naselju, ob čakanju pred semaforjem ali na avtocesti. Nikar je ne podcenjujte, saj vam lahko v skrajnem primeru ustrezna varnostna razdalja celo reši življenje.

7. Parkiranje na prepovedanih mestih

V naših krajih neuradno velja, da se lahko ustavi vsepovsod, če le »prižgemo vse štiri žmigavce«. Nikakor ne, parkiranje ali ustavljanje na prepovedanih mestih je z razlogom prepovedano in ni na vas, da ocenite, kako zelo smiselna je označba o prepovedi parkiranja. Pod to kategorijo sodijo tudi avtobusna postajališča, na katerih predvsem v Mariboru vozniki radi ustavijo ter tako preprečijo, da bi promet stekel gladko.

8. Neuporaba varnostnega pasu

Varnostni pas je lahko ključen za preživetje v primeru prometne nesreče. Vozniki in potniki, ki ne uporabljajo varnostnega pasu, se s tem izpostavljajo veliko večjemu tveganju za hude poškodbe ali smrt. Ne verjamete? Poglejte kak videoposnetek trka in se na lastne oči prepričajte, kaj se zgodi s človeškim telesom ob trku že pri 7 kilometrih na uro.

Ali morda med svojo vsakodnevno vožnjo opažate še katere napake, ki jih vozniki v prometu pogosto napravljajo? Vas katera še posebej zmoti?