Število okužb narašča od začetka septembra. V torek so v Sloveniji ob 853 PCR-testih in 7083 hitrih antigenskih testih potrdili 2528 okužb z novim koronavirusom. Gre za številke, ki smo jih nazadnje zaznali marca. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v torek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 73 bolnikov, na intenzivni negi pa šest. Umrli so štirje bolniki, okuženi s koronavirusom.

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno aktivnih 22.570 primerov okužbe, kar je 1017 več kot dan prej.

Skupno je bilo v torek hospitaliziranih 174 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi in s covidom-19, kar je sedem več kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih je bilo v torek s potrjeno okužbo skupno 12 bolnikov, enako kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1855, kar je 101 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 1070, kar je 48 več kot dan prej.

“Če bomo solidarni, ni strahu za fazo 2”

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan ob tem miri, da ni nobenih izrednih razmer, saj je Slovenija glede na usmeritve stroke v fazi 1. “Kot je znano, je strokovna skupina za obvladovanje covida sredi avgusta določila smernice za fazo 1, ko se različica koronavirusa širi hitro, vendar ne povzroča težjih oblik bolezni in fazo 2, ko se pričakuje izrazito povečanje števila hospitalizacij zaradi covida-19 tudi nasploh in ne le med bolj ranljivimi skupinami,” je ob tem razložil.

Za indikator, ki kaže, kaj se dogaja s sevom, uporabljajo zasedenost postelj za intenzivno nego, ki je po besedah ministra za zdravje v pričakovanem obsegu. Ni pa pojasnil, ob kakšnem številu zasedenosti postelj za intenzivno nego, bomo prešli v fazo 2. “Če bomo solidarni, ni strahu za fazo 2,” je dejal Bešič Loredan. Kaj pa bi pomenila faza 2? Ponovno bi bile obvezne maske, in sicer v vseh zaprtih prostorih, razen v javnoizobraževalnih zavodih, navaja Žurnal24.

Naloga ministrstva in vlade je, da v celoti umiri in stabilizira razmere v zdravstvu. Ni izrednih razmer, ni ukrepov, ker jih tudi nihče v Evropi ne uvaja. Gremo v smeri, ko bo covid postal endemska bolezen,” še je povedal minister za zdravje.

Strokovna skupina za covid je sicer bolnišnice pozvala, da naj ne prepovedujejo obiskov v bolnišnicah, temveč jih naj omejijo na način, da bodo potekali varno.

Loredan meni, da bomo z nekaj samozaščitnimi ukrepi in možnostjo samotestiranja ob pojavu simptomov zimo preživeli brez zapiranja družbe.

Začelo se je cepljenje proti omikronu

Ta teden se je sicer začelo cepljenje proti covidu-19 z novim cepivom podjetja Pfizer, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in koronavirusni različici omikron. Klinične študije kažejo, da prilagojeni cepivi Pfizerja in Moderne zagotavljata višjo raven protiteles, ki nevtralizirajo različico omikron in tudi njene podrazličice, je dejala koordinatorica cepljenja. Omenjeni cepivi sta sicer prilagojeni podrazličici omikrona BA.1, ki v Sloveniji ni več prevladujoča – trenutno v Sloveniji prevladuje podrazličica BA.5. Posodobljeno cepivo za prevladujočo različico naj bi v Slovenijo prispelo čez štiri tedne.