Mednarodna agencija za raziskovanje raka je kot gotovo rakotvorne za ljudi opredelila vsaj 70 sestavin tobačnega dima in razpoznala 16 vrst raka, ki jih zagotovo povzroča kajenje: rak pljuč, ustne votline, nosnega žrela, ustnega in spodnjega žrela, nosne votline in obnosne sinuse, grla, požiralnika, želodca, trebušne slinavke, jeter, debelega črevesa in danke, ledvic, sečevoda in mehurja, materničnega vratu, mucinozni karcinom jajčnikov in mieloično levkemijo.

Dr. Urška Ivanuš z Onkološkega inštituta Ljubljana, sicer tudi nova predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku izpostavlja: »Okrog 40 odstotkov vseh rakov lahko preprečimo, najbolje preprečljivi so prav raki, povezani s tobakom«.

»Kadi vsak četrti prebivalec Slovenije. Večina jih je prvič kadila že pred polnoletnostjo, skoraj vsi pa pri 25. letih ali manj. Mladostniki so zelo in bolj kot odrasli dovzetni za zasvojenost z nikotinom. Vse do približno 25. leta starosti poteka tudi intenziven razvoj možganov, na katerega ima lahko izpostavljenost nikotinu negativne učinke. Prav tako pa ni za zanemariti uporabe elektronskih cigaret med mladostniki in mladimi odraslimi, ki lahko zvišuje tveganje za začetek kajenja klasičnih tobačnih izdelkov«.

Prof. dr. Vesna Zadnik, vodja Epidemiologije in registra raka na Onkološkem inštitutu Ljubljana izpostavlja: »Skoraj 15 odstotkov vseh novo ugotovljenih rakov v Sloveniji pripišemo kajenju. Po podatkih nacionalnega Registra raka v Sloveniji letno za rakom zboli več kot 15.000 oseb. Več kot 2.100 med njimi je posledica kajenja. Največji delež predstavljajo bolniki s pljučnim rakom za katerim zaradi kajenja zboli okoli 1.000 novih bolnikov letno«.

Helena Koprivnikar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje izpostavlja: »Kadi vsak četrti prebivalec Slovenije. Večina jih je prvič kadila že pred polnoletnostjo, skoraj vsi pa pri 25. letih ali manj. Mladostniki so zelo in bolj kot odrasli dovzetni za zasvojenost z nikotinom. Vse do približno 25. leta starosti poteka tudi intenziven razvoj možganov, na katerega ima lahko izpostavljenost nikotinu negativne učinke. Prav tako pa ni za zanemariti uporabe elektronskih cigaret med mladostniki in mladimi odraslimi, ki lahko zvišuje tveganje za začetek kajenja klasičnih tobačnih izdelkov«.

Boj proti raku umestili med najvišje politične in osebne prioritete

Vsakih 9 sekund odkrijejo nov primer raka. Rak postaja vse bolj pomemben javnozdravstveni, socialni in ekonomski izziv tudi v Evropi. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in komisarka za področje zdravja in varne hrane Stella Kyriakidou sta ob nastopu funkcij v letu 2019, boj proti raku umestili med najvišje politične in osebne prioritete ter napovedali boj proti raku pod okriljem novega Evropskega načrta proti raku in Misije rak.

V okviru slovenskega tedna boja proti raku je potekala tudi slavnostna seja Zveze slovenskih društev za boj proti raku v prostorih Ministrstva za zdravje Republike Slovenije v Ljubljani. Na predlog Društva za boj proti raku Štajerske Maribor je srebrno priznanje zveze prejela Saška Jazbec. Novinarka Televizije Maribor s svojim rednim poročanjem zdravstvenih tem  soustvarja družbo zdravja, je ob podelitvi povedala predsednica predlagatelja, Zvezdana Maurič Vražič,  dipl.m.s., spec. klinične dietetike.