Na Statističnem uradu Republike Slovenije (SURS) so ugotovili, da so se v obdobju od lanskega do letošnjega septembra zvišale cene prav vseh skupin prehrambnih izdelkov. Podražitve hrane so v povprečju znašale 15 odstotkov.
Najbolj, za več kot tretjino (34 odstotkov) so se podražila olja in maščobe. Sledili so mleko, sir in jajca (18 odstotkov) ter kruh in izdelki iz žit (17 odstotkov). Meso se je podražilo za okoli 14 odstotkov, sadje za 13 in zelenjava za dobrih 11 odstotkov.
Najmanj so cene zrasle skupini sladkih izdelkov, kot so sladkor, marmelada, med, čokolada in konditorski izdelki (7 odstotkov).
Za hrano gre desetina naših izdatkov
Po podatkih SURS so slovenska gospodinjstva v lanskem letu za hrano porabila 14,4 odstotka svojih izdatkov. V 27 državah članicah Evropske unije gospodinjstva za hrano v povprečju namenijo nekaj več, in sicer 14,8 odstotka izdatkov. Ta delež je bil najnižji na Irskem (8,3 odstotka), najvišji pa v Romuniji (25,2 odstotka).