Do danes, do 14. ure, so testirali 7587 ljudi, trenutno število pozitivnih na SARS-CoV-2 je 273. Včeraj do 14. ure je bilo v Sloveniji 253 potrjenih okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 6712 testiranj.

Janez Janša je pojasnil, da bodo v naslednjih dneh ukrepe za omejevanje širjenja koronavirusa še stopnjevali. »V prvem koraku bodo sprejeti najnujnejši zakonski ukrepi, v drugem pa zakonodajni paket, s katerim se bomo strateško soočili z izzivi.«

»Naš ključni problem je zaščitna oprema«

»Pojasnjeno je bilo kako je sedaj s testiranji, kdaj je smiselno in kdaj ni ter kakšne so kapacitete, na to temo bo stroka spregovorila popoldan. Problem je v tem, da množičnega testiranja nismo izvedli na začetku, ko je bilo najbolj izvedljivo. Problem so kapacitete in nekatere zamude. Nekateri ukrepi delujejo v določeni fazi, v kasnejši pa ne. Omejitve gibanja in kaj se sprejema, se sprejema sedaj, ker nekaterih drugih stvari nismo sprejeli pravočasno,« je dejal Janša.

»Težko bo, a na koncu bomo uspeli v to sem prepričan« 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes dejal: »Težko bo, a na koncu bomo uspeli v to sem prepričan, ker ocenjujem, da pristojne službe ravnajo po najboljših močen. Potrebno je sprejemati ukrepe. In drugič, ker ti ukrepi naletijo na razumevanje ljudi. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem ljudem, ki dosledno upoštevajo navodila. To rešuje življenja, to daje optimizem da se bomo prebili skozi zdravstveno krizo. Prav mogoče bo prišlo do posledic v gospodarskem in političnem področju, a najprej gre za zdravje potem pa bo šlo tudi za to da bomo ohranili razumevanje, spoštovanje, solidarnost in ukrepali tako da bo na koncu vseh kriz naša država naši ljudje izšli iz teh nepredvidljivih časov z občutkov da smo znova kljub temu da si nismo mislili da bo potrebno govoriti o tem in premagali krizo.« 

Enotnost politike glede ukrepov

Po mnenju predsednika DZ Igorja Zorčiča pa je v tem trenutku ključno, da je politika enotna glede ukrepov. »Danes je svet za nacionalno varnost pokazal to, da smo politiki ne glede na stranko v zvezi z ukrepi bistveno bolj enotni, kot morda izhaja iz razprav na družbenih omrežjih.« Prepričan je, da bo tudi razprava na četrtkovi izredni seji DZ pokazala, da si poslanci ne glede na politične barve želijo, da se tisto, kar je nujno za državo, sprejme hitro in učinkovito. »Prepričan sem, da bo izvedba seje pokazala, da danes ni čas za kakšna politična obračunavanja,« je še dejal.

Izjava predsednika vlade Janeza Janše po seji sveta za nacionalno varnost glede koronavirusa: