Kot smo že poročali, so v porodnišnicah po Sloveniji prepovedali prisotnost partnerjev pri porodu. Razočaranje žensk je veliko, zato je pred dnevi stekla peticija Spremstvo partnerja pri porodu je pomembno navkljub epidemiji. V le nekaj dneh jo je podpisalo več kot 5000 oseb. »Za peticijo smo se odločile prejšnji teden, po tem, ko smo izvedele, da ne le, da v nobeni porodnišnici več ne sme biti prisoten pri porodu oče, ampak da mora dodatno rojevajoča ženska v porodni sobi nositi zaščitno masko vse dokler ni dokazila, da ni okužena s koronavirusom ter da so možnosti dostopa do protibolečinskih sredstev v tem času izjemno omejene,« nam je povedala ena izmed sooustanoviteljic peticije.

»Ne more dobiti človeškega dotika, ki ima mnogo pozitivnih učinkov«

Dodala je, da se pri nas vsako zdravo nosečnico oz. porodnico tretira kot tempirano Covid-19 bombo. »Ukrepanje je temu primerno, dokler ženska ne dobi izvida, da je negativna. V praksi to pomeni, ob rojevanju brez bližnje osebe (npr. partnerja) tudi rojevanje v izolaciji, z osebjem v “popolni bojni opremi” proti COVID-19, saj se rezultate čaka marsikdaj veliko dlje, kot traja porod. To pomeni, da ne more dobiti človeškega dotika, ki je v tako intimnih trenutkih za mnogokatero zelo dobrodošel in ima mnogo pozitivnih učinkov.«

»Živimo v zelo negotovih časih. Redkokdo je pred tremi tedni pričakoval, da bo koronavirus tako močno vplival na naša vsakdanja življenja. Verjetno zdaj ni več nikogar, ki se mu ukrepi samoizolacije in socialnega distanciranja ne bi zdeli smiselni, se je pa pri tem morda pozabilo na posebno skupino žensk, ki so se jih nekateri ukrepi močno dotaknili in posegli v njihova življenja.«

V nasprotju z WHO smernicami

Kot povedo ustanoviteljice je vse prej navedeno v nasprotju z WHO smernicami in celo krši človekove pravice porodnic. »Oboji ne vidijo ovir za prisotnost očeta pri porodu in ga celo priporočajo, ker je s podporo človeka, ki je mami blizu veliko manj zapletov in tudi (potencialno okuženo) bolnišnično osebje je manj obremenjeno ter manj časa v sobi s (potencialno okuženo) rojevajočo žensko.«

Ob potem poudarijo, da se priporočila WHO v času koronavirusa niso spremenila. Svetujejo namreč, da porod poteka nemoteno, kot prej, v prisotnosti spremljevalca, v kolikor je ta popolnoma zdrav. Pišejo tudi, da imajo vse noseče ženske, vključeno s tistimi, ki so potrjeno pozitivne ali le s sumom na okužbo COVID-19, pravico do kvalitetne oskrbe pred, med in po porodu. To zajema:

  • pravico do spoštljive in dostojanstvene obravnave,
  • pravico, da imajo tekom poroda ob sebi izbranega spremljevalca,
  • možnost jasne komunikacije s porodnišničnim osebjem,
  • dostop do primernih sredstev lajšanja bolečin,
  • možnost mobilnosti med porodom, kadar je le mogoče, in izbiro porodnega položaja po lastni izbiri.

Pri sosedih znova dovoljeni spremljevalci

Avstrija je bila ena izmed tistih držav, ki je prepovedala prisotnost spremljevalca, a je v novi izdaji priporočenih ukrepov, ponovno uvedla možnost prisotnosti partnerja. Tudi ustanoviteljice peticije so mnenja, da bi morali to ponovno omogočiti tudi nam.

Predlogi ustanoviteljic, s katerimi bi se stanje izenačilo z avstrijskim, so:

– Otrokov oče ali druga (ena) oseba po materini izbiri lahko prisostvuje porodu pod pogojem, da ne kaže nobenih bolezenskih znakov. Tej osebi se priskrbi zaščitna obleka.
– Po porodu ali najkasneje ob premiku matere na poporodni oddelek mora ta oseba porodnišnico zapustiti.
– Obiski niso dovoljeni. Če sta mama in otrok zdrava ter vsi potrebni medicinski pregledi opravljeni, naj se ju čim prej odpusti domov.
– Porodnico in otroka lahko ob odpustu pri izhodu prevzame otrokov oče oz. spremljevalec pri porodu, pri čemer naj se poskrbi za čim manjši kontakt z zdravstvenim osebjem. Oseba naj se ne zadržuje na porodnem oddelku.
– Po porodu se poskrbi za ustrezno delovanje in obiskovanje patronažne službe na domu.

Soustanoviteljice peticije: Ana Lana Vega, Rebeka Lovrec Kvartič, Špela Peternel, dula (DONA International, European doula network, Združenje Moja dula), Sanja Kranjc, mag. zakonske in družinske terapije, spec. zakonske in družinske terapije, Tjaša Savković, Sanja Tutić, Maja Jablanović in Katja Koželj Harej.