V času, ko se v mnogih gospodinjstvih in restavracijah pečejo pustni krofi, se nemalokrat zgodi, da ljudje odvečno olje od cvrtja zavržejo kar v stranišče. A tega nikakor ne bi seli početi, saj lahko že liter olja dodobra onesnaži kar 1000 litrov vode. Z zlitjem prevretega, odpadnega jedilnega olja v stranišče naredimo toliko odpadnih voda, kot jih napravi 19 ljudi v enem dnevu. S tem da se takšne vode ne da prečistiti, pojasnjujejo v podjetju Komunala Novo mesto d.o.o.

Vse to so posledice zlivanja jedilnega olja v stranišče in med biološke odpadke

Olje je namreč lažje od vode in se kot tako zbira na površini vode, kar onemogoča kroženje kisika med zrakom in vodo. In ne le to, odvečno olje v odtokih povzroča težave tudi cevem in čistilnim napravam, saj se nabira v njihovi notranjosti in povzroča dodatno nabiranje odplak in bakterij; posledično pride do smradu in zbiranja glodavcev. Če čistilna naprava ni opremljena z mehanizmom za ločevanje maščob, potem lahko hitro pristane v naši podtalnici. Podobno je z majhnimi komunalnimi napravami ali greznicami: na površju se naredi debel sloj olja, ki onemogoča vnos kisika do spodnjih odplak. Posledično lahko pride do okvar oz. prekinitev malih komunalnih naprav ali greznice. Prevreto jedilno olje je biološko nerazgradljivo, saj onemogoča naravno razgradnjo bioloških odpadkov, če ga slučajno zavržemo mednje, saj ga mikroorganizmi razgrajujejo leta in leta.

Jedilno olje sodi med nevarne odpadke

Kaj torej narediti z jedilnim oljem po uporabi? Shranimo ga v steklenicah in ga odnesemo na deponijo nevarnih odpadkov. Verjeli ali ne, takšno olje je imenitno za ponovno uporabo; iz njega izdelujejo naravne sveče, biodiezel ali glicerin.