Ravnatelji ocenjujejo, da do stavke ne bi prišlo, če bi se ministrstvo za izobraževanje odzvalo na zahteve po dialogu in ustreznem ovrednotenju njihovega dela. V nekaterih šolskih centri pa vendarle ne stavkajo in se izvaja delovni proces normalno. Gre za šolska centra Nova Gorica in Škofja Loka.

V Svizu opozarjajo, da odgovorno delo zaposlenih ni ustrezno ovrednoteno. Postavili so osem stavkovnih zahtev s poudarkom na dvigu plač v spodnji tretjini plačne lestvice in plačilu povečanih delovnih obremenitev, pa tudi na ovrednotenju tveganj za zdravje v času epidemije covida-19 za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Nujno varstvo otrok v vrtcih poteka nemoteno

Stavka v vrtcih poteka gladko, zaposleni, ki stavkajo, so v prostorih vrtca, stavka pa večina zaposlenih v slovenskih vrtcih, je za STA povedala predsednica Združenja ravnateljev vrtcev Slovenije Romana Epih. Prisotnost otrok v vrtcih je različna od okolja do okolja, nekje so prisotni trije odstotki otrok, drugje tudi do 15 odstotkov. Epihova je pojasnila, da nujno varstvo otrok v vrtcih poteka nemoteno. Starši so bili o možnosti varstva obveščeni, imeli so možnost prijaviti svoje otroke. “Nikogar nismo zavračali, vsak otrok je dobrodošel,” je povedala.

V združenju se do vprašanja o tem, ali bo stavka plačana ali ne, ne morejo opredeljevati in čakajo, kakšna bodo navodila, je še dejala Epihova.

Predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije in ravnateljica vrtca Škofja Loka Janja Bogataj pa je za STA dejala, da po njenih podatkih stavka poteka mirno. “V vrtcih je prišlo do hitre organizacije, starši pa razumejo in podpirajo stavko,” je povedala. Po prvih podatkih je največ otrok v nujno varstvo vključenih v osrednjeslovenski regiji, okrog 15 odstotkov. V okoljih, kjer pa se zaposleni niso opredelili do stavke, pa delajo s stoodstotno zasedenostjo vrtcev. Po podatkih Skupnosti vrtcev Slovenije se je za stavko odločilo 80 odstotkov kolektivov v Sloveniji, okrog sedem odstotkov jih tiho stavka, v približno sedmih odstotkih kolektivov pa stavka ni bila izglasovana in delajo po običajnem protokolu, je pojasnila Bogatajeva.

“Največ izzivov je bilo pri zbiranju podatkov, koliko otrok bo na dan stavke dejansko potrebovalo nujno varstvo. Nekaj izzivov pa je bilo tudi za ravnateljice in ravnatelje pri organizaciji prehrane, ker so se tudi v večini vrtcev tehnični delavci predvsem s področja kuhinje, pralnice in upravno-administrativnih del odločili, da stavkajo,” je povedala Bogatajeva. Po njenem mnenju delo v vseh vrtcih poteka nemoteno, “vsi otroci pa so oskrbljeni, zagotovljeno jim je vse, kar potrebujejo”.

Na ravni skupnosti vrtcev podpirajo vsa prizadevanja, da se tudi pedagoški poklic začne drugače vrednotiti in ceniti ter da se posebej ovrednotijo najnižje plačani poklici, kot so pomočnica vzgojiteljice in plačna skupina J. “Pravzaprav pa je treba začeti urejati sistem po celotni vertikali,” je opozorila.

V vrtcu v Škofji Loki pa ne stavka 13 zaposlenih, večina zaposlenih tiho stavka in so bili pripravljeni sprejeti vse otroke, 30 zaposlenih pa stavka in podpirajo stavko v polnem obsegu, je za STA še povedala Bogatajeva.

STA