Kot poroča portal siol.net je Štajerska varda izkoristila kulturni praznik in ob dnevu odprtih vrat obiskala urad predsednika “Urad predsednika republike se je posvetoval in ocenil, da ni formalnopravnih zadržkov, da pripadniki civilne iniciative Slovenske varde ne bi smeli, kot vsi drugi, obiskati Predsedniške palače,” so za omenjen portal odgovorili iz Pahorjevega kabineta.

Vodja Štajerske varde Andrej Šiško je v zaporu. S Pahorjem se je želel srečati že na spominski slovesnosti ob obletnici poslednjega boja Pohorskega bataljona. Takrat so policisti Šiška aretirali. Obsojen je na osem mesecev zapora.

Kot še poročajo, vardisti Pahorja niso dočakali, saj Pahor oseb ne sprejema osebno, so pa dočakali obisk generalne sekretarke urada. “Izjemoma obiskovalke ali obiskovalce posebej sprejme generalna sekretarka Urada predsednika republike na njihovo željo ali če tako sama presodi. Na prošnjo predstavnikov Civilne iniciative Slovenske varde  jih je kratko sprejela generalna sekretarka urada,” so še za siol.net sporočili z urada in dodali, da so vardisti predsedniku države izročili protestno pismo o omadeževanju njihovega delovanja.