Po najbolj optimističnih napovedih lahko upamo, da smo že na vrhu ali vsaj blizu vrha tega epidemičnega vala, je danes povedala Mateja Logar. V bolnišnicah se po njenih besedah žal še vedno pretežno ukvarjajo z bolniki, ki imajo covid-19 kot primarno diagnozo, in bolniki, pri katerih covid-19 odkrijejo ob prihodu v bolnišnico.  Na oddelku za intenzivno terapijo je stanje razmeroma mirno, a Logarjeva opozarja, da ko se začnejo bolnišnice polniti, ljudje prihajajo tudi na oddelek za intenzivno terapijo, poroča portal Žurnal24.

Poudarila je, da imajo države, ki so opustile ukrepe, denimo Danska in Velika Britanija, zelo dobro precepljenost, sploh v skupinah, kjer je večja verjetnost, da pride do težjega poteka bolezni.

Omikron ne povzroča zapletov

Res pa je, da je omikron drugačen od predhodnih variant, je dejala, saj pri večini poteka bolj kot prehlad z vročino, manj je tudi primerov prizadetosti pljuč. “A tudi navaden prehlad lahko privede do tega, da se osnovno stanje poslabša,” je opozorila, denimo pri bolnikih s srčno-žilnimi boleznimi, pri sladkornih bolnikih … Do tega ne bi prišlo, če se ne bi okužili, zato virusa po njenih besedah ne gre podcenjevati.

Zato bo pogoj PCT zaenkrat ostal v veljavi. Po besedah Mateje Logar namreč osebe, ki so trikrat cepljene, zbolevajo bistveno blažje kot necepljene osebe. Poleg tega naj bi cepljeni krajši čas izločali virus.

“Zaenkrat bo ostalo tako, kot je, ko se bo začela situacija umirjati, bomo predlagali drugačno strategijo,” je dejala. Nagibajo se k postopnemu sproščanju, saj lahko “ob kakšnih velikih premikih ob slabi precepljenosti pride do ponovnega poslabšanja”. Upa, da se bomo o sproščanju ukrepov lahko začeli pogovarjati že čez 14 dni.