Tako v DeSUS kot SMC so pripravljeni na drugi krog pogajanj, v NSi pa včerajšnjega sestanka niso komentirali. Janša je nato oznanil, da se bo drugi krog pogajanj odvil prihodnji teden, domnevno v torek, a tokrat ne bo potekal ločeno, temveč se bodo sestali skupaj vsi predsedniki strank.

Spodad za mesto predsednika parlamenta

Odprtih ostaja še veliko vprašanj. V tem hipu naj bi bil v kadrovskem razrezu v ospredju predvsem spopad med predsednikom NSi Matejem Toninom in Mirom Cerarjem za mesto predsednika parlamenta.

Kako pomembna je funkcija predsednika državnega zbora za utečeno delovanje koalicije, poudarjajo v Novi Sloveniji, pri tem pa že imajo svojega kandidata. Seveda namigujejo na svojega predsednika, ki je parlament vodil med sestavljanjem koalicije Marjana Šarca.

Neuradno pa naj bi si najbolj vroč stolček v parlamentu želeli tudi v SMC, najprej zaradi tega, ker bi bili druga največja stranka Janševe koalicije, pa tudi zato, da bi tja ‘nastavili’ nekdanjega premierja in aktualnega zunanjega ministra Mira Cerarja.

Iz svojih vrst bi se pole tega znebili še nadomestnega poslanca Janija Möderndorferja, za katerega si je težko predstavljati, da bi podprl Janševo vlado.

Ključni so vsebinski razgovori

V SMC, NSi in DeSUS sicer opozarjajo, da smo še zelo daleč od Janševe koalicije in da bodo za njen nastanek ključni vsebinski razgovori. Ti naj bi se nadaljevali v torek, ko Janša od sogovornikov pričakuje jasne programske usmeritve.

V SMC bodo sicer tudi v novem tednu nadaljevali pogovore o morebitnem sodelovanju z LMŠ, priprav na morebitne volitve pa kljub pogajanjem ne bodo zanemarjali niti pri DeSUS in Novi Sloveniji.