Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo bivšega predsednika za varstvo zakonitosti v primeru žaljive objave o novinarkah TV Slovenija, Mojci Šetinc Pašek in Eugeniji Carl, poroča STA. 

Janez Janša se je na sodišču znašel zaradi objave iz marca 2016, v katerem je med drugim zapisal, da na "neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C im Mojce PŠ. Eno za 30€, drugo za 35€." Celjsko višje sodišče je maja 2022 potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je prvaka SDS spoznalo za krivega razžalitve novinark TV Slovenija. Dosodilo mu je tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta.

Janša je dolžan kriti stroške sodnega postopka

Janša je neuspešno poskusil z zahtevo za varstvo zakonitosti, pri čemer mu je Vrhovno sodišče naložilo plačilo sodne takse v višini 480 evrov, izdatkov zasebnih tožilk ter nagrade in izdatkov njunega pooblaščenca, nastalih v postopku.

Šetinc Pašek, danes poslanka DZ, je izrazila zadovoljstvo, da je kazenska zadeva po sedmih letih dobila epilog. Po njenem mnenju razlaga sodišča kaže, da nihče ne more "žaliti vsepovprek". Sama še čaka na presojo ustavnega sodišča glede civilno-odškodninske zadeve.

Pašek se je odzvala: "Sodbe v tem primeru so pomembne ne le zaradi vprašanja, do kod sega pravica svobode govora, temveč tudi ker gre za odnos politika - novinarstvo - javnost. Oziroma ker govori o odnosu moči politika nad tistim, ki je v službi ljudi, da nad politikom in njegovim ravnanjem izvaja tudi nadzor." Obenem je poudarila, da mora politik oziroma politika, ki je na poziciji moči, imeti nad sabo vedno nadzor javnosti, ki ga v vsaki demokratični družbi vzpostavljajo in izvajajo mediji. "To je standard vsake demokratične družbe in maksima, ki se je držim tudi potem, ko sem iz novinarstva prestopila v politiko," je izpostavila.