Danes so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje – Območna enota Maribor pripravili druženje s strokovnjaki kateri so spregovorili o nalezljivih boleznih, gripi in koronavirusu. Asist. Zoran Simonović, dr. med. spec. je pojasnil dejstva ti. novega koronavirusa. Več pa v posnetkih spodaj.

»Približujemo se smrtnosti pri navadni sezonski gripi«

Večina, okoli 80 odstotkov okuženih s koronavirusom, preboli okužbo v obliki blagega temperaturnega infekta, okoli 20 odstotkov v težji. Smrtnost je okoli dva odstotna, a je po mnenju Simonovića to število še nekoliko nižje, saj tisti, ki imajo blago obliko omenjenega virusa, pogosto ne obiščejo zdravnika in jih statistika ne zajeme. »In potem celo pridemo na en ali pod en procent smrtnosti in se približujemo smrtnosti pri navadni sezonski gripi,« pojasni.

»Odsvetujemo vsa ne nujna potovanja na Kitajsko. Sicer pa vsem kot običajno svetujemo previdnost pri higieni rok: umivanje rok s toplo vodo in milom vedno kadar bi lahko z rokami prenesli virus v svoje telo. Prenos je nemogoč, če smo od bolnika oddaljeni več kot meter in pol.«

Uporaba mask v Sloveniji ni potrebna

Precej pogosto zasledimo, da se ljudje poslužujejo uporabe zaščitnih mask. Na NIJZ pojasnijo, da so maske smiselne predvsem znotraj zdravstvenih ustanov. V Sloveniji splošna uporaba maske ni potrebna. Ob tem poudarijo, da se maske premočijo in po določenem času ne nudijo več zaščite. Tisti, ki se odločijo za nošenje pa morejo biti seznanjeni o njeni pravilni namestitvi, nošenju, snemanju in odstranjevanju.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni dnevno posodablja podatke v zvezi s koronavirusom 2019-nCov in so dostopni na povezavi TUKAJ.

Sezona gripe dodobra razvita

»Še vedno so najbolj prizadete starostne skupine do 14 leta starosti, obisk se je povečal tudi v starostni skupini 15 do 19 let. Priliv vzorcev se je povišal, v preteklem tednu so dokazali virus gripe v skupno 40 odstotkih testiranih vzorcev. Sezona gripe je dodobra razvita,« pojasni Sanja Vuzem, dr.med. spec. javnega zdravja in doda da število bolnikov narašča sezoni primerno. Oblika gripe letos je v nekoliko blažji obliki kot v preteklih letih.

Cepljenje proti gripi je še vedno smiselno, saj možnost za obolelost še ni prenehala in bo po preteklih izkušnjah še trajala tudi v februarju.

Od začetka sezone 2019/2020 so laboratorijsko potrdili 772 primerov okužbe z virusom infulence A in 106 primerov influence B. Število bolnikov je v zadnjem tednu januarja močno naraslo. Število novih primerov je začelo eksponentno naraščati v tretjem tednu januarja, kar je nekaj tednov prej kot lani. Gripa sicer vsako sezono prizadene približno 20 odstotkov populacije.