Pet slovenskih evroposlancev je na pobudo Tanje Fajon (S&D/SD) danes na premierja Janeza Janšo, notranjega ministra Aleša Hojsa in zunanjega ministra Anžeta Logarja naslovilo pismo, v katerem pozivajo, naj se Slovenija pridruži državam EU, vključenim v reševanje otrok brez spremstva, ki so ujeti na grških otokih.

Pod pismo so se poleg Fajonove podpisali še Milan Brglez (S&D/SD), Klemen Grošelj, Irena Joveva (oba Renew/LMŠ) in Ljudmila Novak (EPP/NSi), so sporočili iz pisarne Fajonove.

Pomoč ponudilo več članic EU, med njimi pa ni Slovenije

Poslanci omenjajo, da je države članice k pomoči 1600 sirskim otrokom brez spremstva 9. marca pozvala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Doslej je svojo pomoč ponudilo več članic unije, med katerimi pa ni Slovenije.

Kot piše v pismu, so na slovenskem zunanjem ministrstvu 9. marca pojasnili, da niso prejeli uradne prošnje za sprejem otrok in da vlada o tem niti ne more odločati, ker opravlja le tekoče posle. “A danes je situacija drugačna. Imamo polno delujočo vlado,” poudarjajo evroposlanci.

S pomočjo bi pokazali, da smo ugledna in zaupanja vredna država

Predstavnike vlade zato prosijo, da pobudo za pomoč otrokom brez spremstva in hudo bolnim uvrstijo visoko na svojo agendo in razmislijo o konkretnih spremljajočih ukrepih, tudi inovativnih, za njeno izvedbo. “S tem dejanjem bo Slovenija poleg konkretne pomoči, za katero smo prepričani, da bo med našimi državljani pozitivno sprejeta, dokazala mednarodni skupnosti, da je ugledna in zaupanja vredna država,” so še zapisali.

Poudarili so še, da gre za skupno odgovornost. Samo skupaj lahko poskrbimo za učinkovitejše upravljanje z migracijami, zaščito najranljivejših skupin ter preprečimo novo človeško tragedijo, tokrat na plečih najmlajših, so zapisali poslanci.

STA