Slovenski premier Janez Janša je po današnjem močnem potresu na območju Zagreba govoril s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem in Hrvaški ponudil pomoč. Sočutje in solidarnost s Hrvaško je izrazil tudi predsednik republike Borut Pahor. Pomoč je Hrvaški ponudila tudi EU.

Del pomoči je že na poti. Gre za deset opremljenih šotorov za bivanje do 80 oseb s 60 posteljami in 60 spalnimi vrečami ter 20 ogrevalnimi napravami. Ob odpremi pomoči bo navzoč tudi obrambni minister Matej Tonin, so sporočili z ministrstva.

Pahor je tvitnil, da je imel daljši telefonski pogovor s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem in mu izrazil sočutje ob potresu, ki je prizadel območje Zagreba. Izrekel mu je tudi solidarnost Slovenije.

Zunanji minister Anže Logar je po telefonu govoril s hrvaškim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom ter mu prav tako ponudil pomoč Slovenije. “Z vami smo,” je napisal na Twitterju. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je tvitnil, da z zaskrbljenostjo spremlja vesti iz sosednje Hrvaške, kjer ima mnogo prijateljev.

Pomoč Hrvaški je ponudil tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki je na Twitterju zapisal, da pozorno spremljajo, kaj se dogaja Hrvaškem, in da so v stiku z oblastmi. “Pripravljeni smo pomagati,” je zagotovil komisar iz Slovenije.