V Sloveniji še vedno ni potrjena prva okužba z novim koronavirusom, a je vlada sprostila državne blagovne rezerve, da zdravstveni delavci ne bi ostali brez zaščitne opreme. Javne ustanove uvajajo preventivne ukrepe za zaščito pred morebitnim širjenjem virusa, zunanje ministrstvo pa je odsvetovalo vsa nenujna potovanja v Južno Korejo in Iran.

Šarca pozivajo, naj zapre meje

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je danes sprostila je blagovne rezerve, da izvajalcem zdravstvenih storitev ne bi zmanjkalo zaščitne opreme. Sprostili so opremo v skupni vrednosti 200.000 evrov. Gre za 48.000 zaščitnih mask, 5000 kombinezonov, 500.000 rokavic in praške za razkuževanje.

Premier Marjan Šarec se je danes odzval tudi na nekatere pozive, da mora Slovenija zapreti meje, aktivirati civilno zaščito in podobno. Opozoril je, da je treba ravnati odgovorno, da se ne bo zgodilo, da bodo potem stranske posledice večje, kot je nevarnost virusa. Civilna zaščita se bo vključila, če bo bolnikov več, takrat se bodo vključili še vojska, saniteta in drugi.

Hrvaška izvaja kontrolo na mejah

Izkušnje iz sosednje Italije so pokazale, da zelo ostri ukrepi niso preprečili širjenja bolezni. Hrvaška izvaja kontrolo na mejah, ki povzroča zastoje pri prehodu meja. “Danes je kolona skoraj do Brežic za vstop v Hrvaško. Taki ukrepi niso učinkoviti. Zastoji na meji pa povzročajo gospodarsko škodo,” je naštel Šarec.

Hrvaški premier Andrej Plenković je odgovoril, da je Hrvaška sprožila tiste ukrepe, za katere meni, da so bili potrebni. “Hrvaška dela tako, kot je treba, mirno in preudarno, brez panike, da bi zaščitila javno zdravje in zavarovala svoje državljane,” je na Šarčeva opozorila odgovoril Plenković.

Zanikajo informacije o neobveščenosti stroke

Minister za zdravje Aleš Šabeder je zagotovil, da so vključeni vsi ključni organi, ki situacijo spremljajo iz ure v uro, navodila in obvestila pa sproti posodabljajo. Popisujejo tudi zaščitno opremo v vseh bolnišnicah in zdravstvenih domovih, na ministrstvu pa trenutno nimajo informacij, da bi bil kateri zavod brez zaščitne opreme. Slovenija se bo v tem tednu sicer pridružila evropskemu javnemu naročilu za zaščitno opremo.

Tako Šarec kot Šabeder sta zavrnila navedbe zdravniške zbornice, da zdravstvene ustanove ne bi bile obveščene o stanju in ukrepih. “Izjava, da se zdravniki bojijo virusa, je legitimna, ne prispeva pa k umirjanju javnosti,” je o izjavi zbornice dejal Šarec. Šabeder pa je zbornico javno pozval, “da nemudoma preneha s sejanjem strahu in panike med prebivalstvom in stroko”.

V manj kot 24 urah na dežurni telefon klicalo 41 oseb

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat se je sicer že v sredo odzvala na predlog zdravniške zbornice, da bi bolnike s sumom na koronavirus pregledali na območnih enotah NIJZ. Po njenih besedah je NIJZ terciarna ustanova, ki je dolžna ukrepati in prepoznavati primere, pripravljati navodila, programe, in populacijsko zaščito, ne more pa izvajati zdravstvenega varstva bolnikov na klinični ravni. Tam morajo po njenih besedah nastopiti klinični zdravniki, ki imajo na voljo vso diagnostiko, opremo in dovoljenje za izvajanje zdravstvene dejavnosti.

V Sloveniji za zdaj še ni potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom. So pa predvsem zdravstvene ustanove začele z uvajanjem ukrepov, številni so vzpostavili telefonske številke, na katerih je mogoče dobiti dodatne informacije. Telefon Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) je v manj kot 24 urah zavrtelo 41 oseb, ki so večinoma iskali informacije in preverjali, v katerih primerih je smiseln obisk zdravnika.

Prostore treba očistiti in razkužiti

Opazili so tudi povečano porabo zaščitnih mask in razkužil na vstopnih točkah v oddelke in posamezne stavbe bolnišnice. UKC Ljubljana je danes od podjetja Labena sicer prejel donacijo 100.000 enoslojnih zaščitnih mask.

Vso priporočeno osebno varovalno opremo, tudi v vseh postopkih z nezakonitimi migranti, pa morajo obvezno uporabljati policisti pri izvajanju nalog mejne kontrole. Tudi generalni urad uprave za izvrševanje kazenskih sankcij je vse zaposlene, vključno s pravosodnimi policisti, in zaprte osebe seznanil z ukrepi za preprečevanje in ukrepanje. Obiskov v zaporih sicer še niso prepovedali, so pa na nekaj lokacijah uvedli omejitve, na primer obiske za stekleno pregrado.

NIJZ je objavila tudi navodila za ravnanje zaposlenih v notranjem in mednarodnem prometu ob sumu okužbe z novim koronavirusom pri potnikih. Potniki, ki prihajajo s tveganih območij in zanje obstaja sum na okužbo, naj se od ostalih umaknejo vsaj 1,5 metra. Prostore, v katerih so se zadrževali več kot 15 minut, je treba očistiti in razkužiti.

Epidemija globalno na odločilni točki

Prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes opozoril, da je epidemija koronavirusa globalno na odločilni točki. Države bi morale hitro zajeziti širjenje virusa, se je zavzel. Na Kitajskem se položaj umirja, a zdaj je največja težava dogajanje drugod po svetu, zlasti v Južni Koreji, Iranu in Italiji, je opozoril Tedros.

Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi širjenja virusa danes tudi odsvetovalo vsa nenujna potovanja v Južno Korejo in Iran. Južna Koreja je sicer za Kitajsko država z največ okuženimi z novim koronavirusom. Doslej so v tej državi potrdili 1766 okužb, 12 ljudi pa je umrlo. V Iranu pa je umrlo že 26 ljudi, kar je največ izven Kitajske. Potrdili pa so še 245 okužb.

Skupno so sicer okužbo doslej zaznali v 47 državah. Potrdili so jo pri več kot 82.500 ljudeh. Zabeležili so tudi 2810 smrti. Veliko večino žrtev je ta koronavirus zahteval v kitajski pokrajini Hubei, kjer se je tudi začel njegov izbruh.

STA