Glede na povprečje okužb v Evropi je Slovenija po novih primerov okužbe s koronavirusom v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev najslabša država v Evropi. Pojavnost v zadnjih 14 dneh namreč znaša 951 novih primerov, kar je 62 več, kot jih ima na drugem mestu Grčija, kjer so potrdili 889 novih primerov okužb. Na tretjem mestu je Srbija, kjer so v zadnjih 14 dneh potrdili 663 novih primerov okužb.

Poleg Slovenije slabo kaže tudi Grčiji in Srbiji

Kot kažejo podatki sledilnika za bolezen covid-19, je Slovenija najslabša država v Evropi glede pojavnosti novih primerov okužbe v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev. V zadnjih dveh tednih so potrdili 951 novih primerov na sto tisoč prebivalcev, kar je bistveno več kot preostale države. Med najslabšimi sta poleg Slovenije še Grčija, kjer so v zadnjih 14 dneh potrdili 889 okužb na sto tisoč prebivalcev, in Srbija, kjer so potrdili 663 okužb. Med najboljšimi evropskimi državami pa so Norveška, Kosovo ter Bosna in Hercegovina. Na Norveškem so potrdili le 23 primerov,  v Kosovu 43, v Bosni pa 61.

V oktobru lahko pričakujemo največji porast okužb

Z NIJZ-ja so v odgovoru poudarili, da je “potrebno vedeti, da je Slovenija država, ki ohranja visoko raven testiranja”. “V jesensko-zimskem obdobju lahko pričakujemo porast števila okužb. V tem trenutku je najbolj pomembno sporočilo, da so vsi ukrepi predvideni za Fazo 1 izjemnega pomena in njihova implementacija je nujna, saj s tem, ne glede na to, da omikron različica ni več tako tesno povezana s številom okužb oziroma okužbo in težkim potekom bolezni, zmanjšujemo verjetnost prestopa v Fazo 2,” je pojasnil epidemiolog in vodjo posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri NIJZ Mario Fafangel.

Ob koncu prejšnjega tedna največ okužb

V nedeljo so v Sloveniji ob 444 PCR-testih in 1.924 hitrih antigenskih testih potrdili 548 okužb z novim koronavirusom. To je 80 okužb manj kot dan prej in 138 več kot prejšnjo nedeljo. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 20.196 aktivnih primerov okužbe, kar je 178 več kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1.609, kar je 20 več kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev pa je trenutno 957, kar je osem več kot dan prej. Z enim odmerkom je cepljenih 1.266.452 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.222.897, še navaja NIJZ.