Izmed 99 držav, ki jih je doslej prizadela epidemija koronavirusa, ki se je konec decembra 2019 prvič pojavila na Kitajskem, Slovenijo spletna stran worldometers.info uvršča na 19. mesto po številu okužb glede na število prebivalstva. Včeraj smo potrdili 25. okuženo osebo. A ne gre še za čisto sveže informacije, saj ne prišteva treh na novo okuženih, ki so jih naše oblasti zaznale danes. Do konca dneva se tako znamo povzpeti še višje, na 17. ali celo 16. mesto. Že sedaj se nahajamo na tretjini najbolj ogroženih držav sveta.

 

Hrvaška na 37. mestu, Avstrijci na 17. 

Na milijon prebivalcev smo dosegli 11,1 okuženih, sosednji Avstrijci s skupno 131 okuženimi (14,5 okuženih na milijon prebivalcev) pa so pristali na 17. mestu.

Hrvaške oblasti so se kljub meji z Italijo problema očitno lotile bolj efektivno, saj so z 13 okuženimi pristali na 37. mestu (3,2 okuženih na milijon prebivalcev), oziroma v drugi tretjini najbolj ogroženih. Madžarom gre očitno najbolje, z 9 okuženimi so pristali so na 49. mestu (0.9 okuženih na milijon prebivalcev).

Na neslavni lestvici prednjači Italija, sledi Južna Koreja, Iran, Bahrain, Kitajska je glede na število prebivalstva šele na petem mestu.