Delodajalci za drugo polovico leta napovedujejo 2,3-odstotno rast števila zaposlenih. Najpozitivnejše napovedi glede gibanja zaposlovanja so v gradbeništvu, gostinstvu, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih ter v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih, kažejo rezultati najnovejše raziskave napovednik zaposlovanja.

Delodajalci v drugi polovici leta predvidevajo približno 35.600 zaposlitev, so zapisali na zavodu za zaposlovanje, ki izvaja raziskavo. Aprila in maja je v njej sodelovalo skoraj 3150 delodajalcev z desetimi ali več zaposlenimi iz vse Slovenije. Delodajalci, vključeni v raziskavo, zaposlujejo skupaj 344.000 ljudi. Tokratna napovedana rast je za 0,3 odstotne točke višja kot lansko jeseni, ko je znašala dva odstotka za prvo polovico letošnjega leta.

Kje bodo najpogosteje iskani delavci?

Najpozitivnejše napovedi glede gibanja zaposlovanja so v gradbeništvu, gostinstvu, v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti ter v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih.

V prihodnji polovici leta bodo najpogosteje iskani delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, varilci, vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki v uradih, hotelih in drugih ustanovah, prodajalci ter elektroinštalaterji.

Med poklice, pri katerih imajo delodajalci najpogosteje težave pri iskanju ustreznih sodelavcev, se po pojasnilih zavoda uvrščajo še vozniki avtobusov in natakarji. Težave pri iskanju kandidatov po mnenju delodajalcev v največji meri izhajajo iz pomanjkanja kadra na trgu dela.

S pomanjkanjem ustreznih kandidatov za zaposlitev se je v preteklega pol leta soočala dobra polovica vprašanih delodajalcev (50,3 odstotka). Velika podjetja so se s pomanjkanjem ustreznih kandidatov soočala najpogosteje, to je v več kot 80 odstotkih.

Več kot polovica delodajalcev (50,9 odstotka) tudi v prihodnje pričakuje težave z iskanjem kadra, med njimi največ (več kot 60 odstotkov) v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva ter gostinstva, so sklenili na zavodu.

STA