Slovenija bo preklicala pogodbo o nakupu osemkolesnih oklepnikov tipa boxer, je danes sklenila vlada. Ob tem je ministrstvo za obrambo zadolžila, da do konca leta pripravi novo, alternativno, rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske enote. Slovenija bi sicer lahko zdaj plačala okoli 70 milijonov evrov pogodbene kazni.

Vlada se je danes seznanila z revizijo smotrnosti nakupa osemkolesnikov tipa boxer in v zvezi s tem sprejela več sklepov. Poleg tega, da se bo Slovenija umaknila iz programa boxer, je ministrstvo za obrambo zadolžila, da o tem obvesti Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) in izvede vse nadaljnje postopke, je po seji vlade sporočil obrambni minister Marjan Šarec in dodal, da bo ministrstvo moralo zdaj do konca leta pripraviti alternativno rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske enote.

“Danes predstavljena revizija pogodbe nakupa oklepnikov boxer je ugotovila, da je nakup negospodaren in bo zato preklican,” je po seji vlade sporočil tudi minister za delo Luka Mesec, sicer vodja stranke Levica, ki si je že v mandatu prejšnje vlade prizadevala, da do tega nakupa ne bi prišlo.

Pogodba je bila podpisana maja letos

Šarec je spomnil, da je bila pogodba za nakup 45 vozil tipa boxer v vrednosti 281,5 milijona evrov podpisana 11. maja letos, po državnozborskih volitvah, ko je bilo jasno, da prejšnja vlada mandata ne bo ponovila. V to ceno so sicer vključeni logistični paket, razvojni stroški in stroški vodenja projekta, ne pa tudi oprema za komunikacijski sistem C4I, ki po besedah Šarca znaša najmanj 13,5 milijona evrov brez DDV. K skupni pogodbeni vrednosti je treba dodati še morebitno letno eskalacijo. Za povrnitev razvojnih stroškov pa mora Slovenija ostalim državam plačati 7,2 milijona evrov in 3 milijone evrov za administrativne stroške, je še pojasnil obrambni minister.

Revizija sicer ni mogla podati mnenja o gospodarnosti nakupa vozil boxer, saj cene drugih vozil, ki ustrezajo veljavnim standardom, niso bile razdelane, prav tako ne izvedljivost njihove nabave. Odločitev za višjo balistično in minsko zaščito, ki presega minimalne zahteve, je namreč vplivala na manjši izbor med osemkolesnimi oklepniki in posledično na višjo ceno, izhaja iz sporočila za javnost po seji vlade.

Revizija je tudi pokazala, da je obstajal sklep ministrstva za obrambo iz leta 2021 oz. usmeritev ministra, da se Poljsko zaprosi za ponudbo za še druga bojna vozila, kar pa ni bilo realizirano. Revizija tudi ni mogla z gotovostjo podati mnenja, da bi bilo nakup mogoče izvesti z manj sredstvi, saj podatki o možnih različicah osemkolenikov izhajajo iz raziskave trga, ki je bila opravljena leta 2017.

Slovenija bo morala zaradi preklica pogodbe plačati kazen

Šarec je bil danes močno kritičen zaradi izbire boxerjev, ki da se v praksi še niso izkazali. Ob nakupu boxerjev se postavlja dvom, ali so bila ta vozila preizkušena na terenu, kar zahteva resolucija o dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske.

Kot piše v vladnem sporočilu za javnost, niti revizija ni dobila jasnega odgovora glede preizkusa vozil na terenu pred nakupom. “Pojasnjeno je bilo, da so se strokovnjaki Slovenske vojske in ministrstva srečevali s strokovnjaki iz vseh držav, ki sodelujejo v programu boxer, izmenjali izkušnje na področju uporabe in vzdrževanja vozil ter da je bila operativna preizkušenost vozil na bojišču preverjena iz časopisnih člankov in objav na spletnih straneh OCCAR, Nemčija pa je vozila uporabljala v Afganistanu.”

Šarec je sicer nakazal še, da bo morala Slovenija za odstop od pogodbe plačati kazen v višini 20 odstotkov pogodbene vrednosti. “To bi bilo približno 70 milijonov evrov, ne morem pa tega prejudicirati, ker bodo penali stvar postopka,” je poudaril Šarec.

Načrtovan nakup ne zadostuje za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske bojne skupine

Na vprašanje, ali bo ministrstvo iskalo odgovornost za podpis pogodbe o nakupu 45 osemkolekosnikov boxer ter ali bo v zvezi s tem podalo morebitne kazenske ovadbe, je Šarec odgovoril, da je za tovrstna vprašanja prezgodaj. “Revizija ni iskala napak oz. jih ni našla pri samem postopku. Gre za subjektivno politično odločitev pretekle vlade,” je poudaril in spomnil, da je njegova vlada ta nakup zaustavila.

Je pa revizija med drugim pokazala, da nakup 45 vozil osemkolesnikov boxer ne zadostuje za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske enote. “V ta namen bi bilo treba dokupiti vsaj še 24 vozil,” je poudaril Šarec.

Z obrambnega ministrstva so sporočili, da bodo do konca leta pripravilo rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske bojne skupine in srednjega bojnega izvidniškega bataljona. “Pri tem bo zasledovalo cilj, da prihranimo vsaj 400 milijonov evrov glede na dosedanje ocene. Skupni strošek nabave obeh zmogljivosti je namreč ocenjen vsaj na milijardo 842 milijonov evrov,” so pojasnili.

Slovenija je sicer iz naslova pogodbe o nakupu 45 osemkolesnikov, ki jo je maja podpisal nekdanji minister za obrambo Matej Tonin, že dobila prva računa, in sicer za 7,2 milijona evrov za plačilo razvojnih stroškov drugim državam, ki sodelujejo v programu boxer, ter dobre 2,5 milijona evrov za operativne stroške. Oba računa bi morala Slovenija že poravnati, česar pa še ni storila.

STA