Slovenija ima na voljo enake teste za novi koronavirus kot ostale evropske države, je zagotovil predstojnik ljubljanskega inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. “Špekulacije o tem, da primerov pri nas ni, ker bi imeli slabe teste, odločno zavračam. So čisto natolcevanje in dezinformiranje javnosti,” je poudaril.

V Sloveniji še vedno ni potrjene okužbe z novim koronavirusom, včeraj do 18. ure pa so pristojni opravili 255 testiranj. Možno je sicer, da je virus že v Sloveniji, a tudi če je, so znaki očitno tako blagi, da ne povzroča težav, je pojasnila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat.

Slovenija je bila med prvimi evropskimi državami, ki je zagotovila test za odkrivanje novega koronavirusa, je na današnji novinarski konferenci ministrstva za zdravje še povedal koordinator laboratorijske diagnostike za novi koronavirus Petrovec.

Od prejšnjega ponedeljka, ko so ustanovili koordinacijsko skupino, imajo tudi popoln pregled nad testiranjem. Testiranje na prisotnost novega korona virusa v vzorcih zgornjih dihal izvajajo na inštitutu ter v ljubljanski in mariborski izpostavi Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Test vrhunske kakovosti

Zagotovil je, da bo vsak državljan, za katerega bo postavljen klinični sum na novi koronavirus, testiran s testom vrhunske kakovosti. Za vse življenjsko ogrožene bolnike s simptomi okužbe z novim koronavirus so zagotovili 24-urno testiranje, za ostale pa so testi na voljo 14 ur na dan.

Kot so zapisali na spletnih straneh vlade, so za hujše primere, torej za bolnike, ki so v intenzivni negi, resneje prizadeti ali so hospitalizirani, rezultati na voljo v štirih urah. “Sicer je lahko čas do rezultata daljši, saj ni mogoče procesirati vsakega vzorca posebej, ko pride v laboratorij,” so pojasnili. Če bo treba, bodo laboratoriji odprli tudi nova, dodatna delovišča.

“Testirati vsakega, ki v zimskem času kaže znake prehlada, je iluzorno,” pa je očitke o nizkem številu komentiral testov Petrovec. Pojasnil je, da pri odločitvi za testiranje sledijo definiciji primera, ki ga postavi NIJZ. To po besedah Pirnatove sproti posodabljajo ob spremljanju okužb z novim koronavirusom v soseščini in ravnanju preostalih evropskih držav. Zdravih oseb trenutno tako ne testirajo, odločitev za testiranje pa mora biti strokovna, je poudarila direktorica NIJZ.

Cena testa 65 evrov

Trenutno je cena testa 65 evrov, če se ne bodo spremenile okoliščine, ki vplivajo na ceno. Petrovec je opozoril, da so bili v zadnjem tednu soočeni z zelo visokim dvigom cen komponent, ki se uporabljajo pri testu. “Za prvi, tudi večji val, imamo reagentov ter laboratorijske, odvzemne in zaščitne opreme dovolj,” je še zagotovil Petrovec.

V Sloveniji je sicer še vedno prisotna gripa, v prejšnjem tednu so obravnavali izbruh v eni od bolnišnic in v domu za starejše. Po besedah Pirnatove je zato smiselno maksimalno omejiti vhod oseb, ki bi najbolj občutljivi in ranljivi populaciji v domove za starejše lahko prinesle okužbo.

Slovenija se je medtem pridružila skupnemu javnemu evropskemu naročilu za zaščitno opremo, je dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. Odzvala se je tudi na kritike, da naj ne bi bilo dovolj zaščitne opreme za najbolj ranljive in ogrožene otroke. Po njenih navedbah je po bolnišnicah zaščite dovolj. “Prepričani smo, da bo vsak zdravnik v skladu s svojo strokovno naravnanostjo in potrebo opremil te majhne bolnike s tistimi sredstvi, ki so potrebna,” je dejala.

Opozorila je še, da je do bolniškega staleža upravičena samo oseba, ki zboli. Dogaja se namreč, da doma ostajajo ljudje, ki ne kažejo znakov okužbe, ampak so samo pripotovali iz ogroženih območij. Za to pa ni strokovne podlage, je dejala.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti med tem po poročanju Radia Slovenija v minulih dneh pripravlja predlog interventnega zakona za subvencioniranje plač delavcem, ki bi bili v karanteni, če bi bile v Sloveniji izredne razmere oz. bi bila razglašena epidemija. Ko bo obravnavan na vladi, bo o tem javnost obveščena, so dodali za STA.

16 točk za odvzem brisa

Pristojni so posodobili tudi navodila za zdravnike glede organizacijskega vidika obravnave bolnika – od telefonskega klica prek napotitve na mesto za odvzem brisa do izvedbe nadaljnjega postopka.

Z napovedano vzpostavitvijo 16 točk za odvzem brisa so racionalizirali uporabo zaščitne opreme in obremenitev izvajalcev na primarni ravni. Brise bodo tako jemali v zdravstvenih domovih Murska Sobota, Maribor, Slovenj Gradec, Izola, Ljubljana, Postojna, Kočevje, Celje, Velenje, Trbovlje, Brežice, Novo Mesto, Jesenice, Kranj, Nova Gorica in Tolmin, so sporočili z ministrstva.

STA