Do včeraj, 29. marca, so test na novi koronavirus opravili skupno pri  21.349 osebah, od teh je bilo v zadnjih 24 urah pozitivnih 26 oseb. Število okuženih se je tako povečalo na 756. Od teh je pozitivnih 108 zdravstvenih delavcev.

Ukrepi sovpadajo s širjenjem virusa in se povsod po svetu stopnjujejo

O aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom so danes na novinarski konferenci govorili minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za zunanje zadeve Anže Logar, ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Vladni govornik Jelko Kacin je dejal: »Slovenija je šele na začetku poti, ki nas vse skupaj čaka. Ukrepi sovpadajo s širjenjem virusa in se povsod po svetu stopnjujejo. Odvisni so od odgovornosti ljudi.« Predstavili so nove ukrepe, ki nas čakajo. V prihodnjih dneh bodo pričeli tudi z javljanjem podatkov o ozdravelih.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je povedal, da poskušajo preprečiti negativne izkušnje, ki jih imajo v nekaterih tujih državah. »Narediti moremo vse kar je v naši moči, da zajezimo to bolezen. Zavedamo se, da so ukrepi strogi, a to je edini način, da obvladamo bolezen, da ne gre izpod kontrole.«

»Dajemo dodatna pooblastila tudi drugim službam. Poleg zdravstvene inšpekcije bodo ukrepe upravljale tudi druge pooblaščene službe. Ob tem povišujemo tudi globe za kršitve.«

In kakšno je stanje v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami? »Ukrepi se bodo v večji meri poznali vnaprej. Delno so pokazali rezultate tudi do sedaj. Če je do sedaj število naraščalo eksponentno, je ta krivulja sedaj bolj položna. Mislim, da je to rezultat sprejetih ukrepov, kar pa nas ne sme uspavati glede na to, da se je po zadnjih podatkih tudi v Vuhanu, kjer so uspeli omejiti širjenje, po zmanjšanju ukrepov težava znova povečala. Sem delno optimističen.«

Hitri testi pozno pozitivni

Zaslediti je nove, hitre teste, ki rezultate pokažejo v 15 minutah. Gantar je pojasnil, da je problem hitrega testa, da lahko pozno pokaže pozitiven rezultat, saj se v krvi določa protitelesa, ki se  v krvi pojavljajo bistveno kasneje. »Poslužujemo se klasičnih testov, ki so bistveno bolj zanesljivi.«

Koliko prostora je v slovenskih bolnišnicah?

»Na razpolago je preko 500 bolniških postelj za bolnike s koronavirusom. Trenutno je zasedenih 115, tako da imamo še nekaj rezerv. Te zmogljivosti lahko še povečujemo,« je pojasnil in dodal, da je intenzivnih več kot 50 postelj, tudi teh lahko zagotovijo več, poleg tega prihaja nova oprema in novi respiratorji.

Nadomestilo za čas odsotnosti od dela od prvega dne

Pri oblikovanju predloga interventnega zakona je ministrstvo za zdravje upoštevalo smernice vlade, je pojasnil Gantar. Ob tem je izpostavili predlog, da bi Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) bo zagotavljal nadomestilo za čas odsotnosti od dela od prvega dne, in ne po 30. dnevu, kot je do sedaj. »S tem bomo znatno razbremenili delodajalce in zaposlene,« je prepričan minister.

Kot je še pojasnil, bodo sredstva za nadomestila ZZZS povrnjena iz državnega proračuna, saj so prispevki zavoda namenjeni za izvajanje zdravstvenih storitev, ki jih ne želijo krniti.

Ukrepi onemogočajo pretok državljanov nazaj

Minister za zunanje zadeve Anže Logar: »Razmere v svetu se ne izboljšujejo. Ukrepi onemogočajo pretok državljanov nazaj. Tisti, ki so v državah članicah in imajo normalne možnosti za bivanje, naj tam tudi ostanejo saj bo v prihodnosti bistveno oteženo vračanje. Aktivno smo delovali, da smo čim več ljudi pripeljali domov, a situacija se zaostruje. S posebnim določilom se podaljšuje viza tistim, ki bi jim potekla.« 

Zunanji minister Anže Logar je danes pozval slovenske državljane, ki so v državah članicah EU in imajo normalne možnosti za življenje, naj ostanejo tam. V prihodnje bo namreč vračanje v domovino bistveno težje, ker bo možnosti za to vse manj, je opozoril.

Ker se situacija zaradi pandemije novega koronavirusa zaostruje, je zunanje ministrstvo v protikoronski paket dodalo posebno določilo, s katerim se podaljšujejo dovoljenja za bivanje tujih državljanov v Sloveniji, je na redni vladni novinarski konferenci povedal Logar.

Kot je pojasnil, so tovrstno določilo dodali, da ti ljudje ne bi mislili, da morajo zaradi poteka veljavnosti dovoljenja “na vrat na nos oditi domov”, temveč lahko ostanejo v Sloveniji.

Preko diplomatsko-konzularnih predstavništev v tujini so pozvali druge države, da podaljšajo vizume in delovna dovoljenja slovenskim državljanom, da se jim zaradi poteka veljavnosti dokumentov ne bi bilo treba vračati domov, je povedal Logar.

Ob prihajajočih velikonočnih praznikih je v izogib zastojem na mejah in morebitnim napotitvam v karanteno pozval državljane, naj v čim večjem številu ostanejo tam, kjer so, in tako praznujejo veliko noč.

Več kot 1000 Slovencev nazaj v domovino

Logar je še navedel, da se je v okviru repatriacije, ki so jo zaradi izbruha novega koronavirusa organizirali na zunanjem ministrstvu, z letali v domovino vrnilo več kot 360 slovenskih in najmanj 300 tujih državljanov, z avtobusi pa okoli 120. Samostojno s pomočjo diplomatsko-konzularne mreže pa se je vrnilo med 800 in 1000 Slovencev.

Na zunanjem ministrstvu pripravljajo še evakuacijski let iz Finske, let iz Lizbone, kjer pobrali potnike, ki so prišli iz Latinske Amerike, konec tedna pa še polet iz Londona.