Vlada je na torkovi dopisni seji, kot smo poročali, sprejela sklep, da se bo že danes na meji z Italijo začela izvajati kontrola vstopa v Slovenijo. Izvajali jo bodo pri osebah, ki niso slovenski državljani oziroma v Sloveniji nimajo prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča, so sporočili iz Ukoma.

Za ta ukrep se je vlada odločila, da bi zmanjšala tveganje za širjenje bolezni covid-19 na območju Slovenije in okrepila varovanje zdravja prebivalcev Slovenije.

Samo s potrdilom o negativnem izvidu na novi virus

Na »mejni črti oziroma v bližini mejne črte« med Slovenijo in Italijo bodo preverjali, ali imajo potniki iz Italije potrdilo o negativnem izvidu na novi virus sars-cov-2, ki jim ga je izdal pristojni organ. Potrdilo bo moralo biti v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku in ne bo smelo biti starejše od treh dni. Osebi, ki ne bo imela ustreznega potrdila, se bo lahko prepovedal vstop v Slovenijo. Kontrola vstopa se ne bo izvajala za tovorni promet.

Minister za zdravje bo za podrobnejšo izvedbo sklepa izdal odredbo, v kateri bo med drugim opredeljena tudi ura, kdaj se bo kontrola vstopa začela izvajati, so še dodali na Uradu vlade za komuniciranje (Ukom).

Prepoved pristajanja letal z ogroženih območij

Na brniškem letališču zaradi novega koronavirusa medtem do konca meseca velja prepoved pristajanja letal z ogroženih območij. Pričakovati pa je, da bo danes več znano o izvajanju še enega ukrepa: merjenja temperature potnikom na brniškem letališču.

Zaradi koronavirusa sta sicer že odpovedani popoldanski povezavi z Beogradom, dopoldanski let v in iz Frankfurta, popoldanski odhod in prihod iz Bruslja ter leta iz in v Podgorico.