Prebivalec Slovenije je lani za prehrano porabil največ žit, zelenjave, mesa, svežega sadja in krompirja. Domača pridelava teh živil pa je bila precej nižja od porabe. Samooskrba je bila najvišja pri mesu in žitih, najnižja pa pri zelenjavi in svežem sadju.
Največ porabimo žita, meso je na tretjem mestu
Prebivalec Slovenije je lani za prehrano porabil 122 kilogramov žit, 113 kilogramov zelenjave, 94 kilogramov mesa, 72 kilogramov svežega sadja, 69 kilogramov krompirja, 11 kilogramov jajc ter nekaj več kot kilogram medu, je izračunal statistični urad.
Domača proizvodnja žit je lani dosegla 638.100 ton, domača potrošnja pa 863.200 ton. Stopnja samooskrbe z žiti je tako dosegla 74 odstotkov. Ta je bila pri mesu 76,7-odstotna. Proizvodnja mesa je namreč dosegla 148.400 ton, potrošnja pa 193.600 ton.
Stopnja samooskrbe je bila najnižja pri zelenjavi, kjer je dosegla 41,7 odstotka. Pri svežem sadju je bila 44-odstotna, pri krompirju pa 54,8-odstotna.
STA