V preteklih letih so se Slovenci zelo radi odpravili na hrvaško obalo, a trendu se, kot poroča zurnal24.si, spreminjajo. Največje turistične agencije opažajo, da ljudje ne iščejo več klasičnih dopustov, temveč doživetja. Izvršni direktor za turizem in storitve mobilnosti v družbi Nomago Marjan Beltram je za omenjen portal povedal: »Življenjski slog se je zlasti v zadnjem desetletju izrazito spremenil.  Bolj kot preživljanje dopusta na vedno isti lokaciji so namreč danes v ospredju popotovanja in dopustniške avanture,  ki so tudi cenovno dostopnejše.«

To pa opažajo tudi v agenciji Palma. »Smo izjemno športen narod, zato imamo radi dinamična potovanja in počitnice,  ki nudijo številne dodatne aktivnosti, kot so športne, kulturne in gastronomske. Vlada veliko zanimanja za potovanja, ki združuje veliko aktivnih ogledov, ki jim sledi podaljšek kratkih počitnic,« pove za zurnal 24.si predstavnica agencije Palma Nena Kraševec Mišič.

Večjo povpraševanje za otoke, ki jih masovni turizem še ni zajel

Slovenci imamo radi gore in zelenje. Zato pogosto povprašujemo po mediteranskih destinacijah. Večje povpraševanje opažajo pri manjših grških otokih, ki jih masovni turizem še ni zajel. »To se odraža tudi pri trendu za leto 2020, ki je obisk severnih dežel, od Finske, Švedske, Norveške, Škotske in Irske.  Izjemno zanimiva je še Islandija, veliko zanimanje pa vlada tudi za Baltske dežele, Rusijo in pa za dežele STANE,  za katere lahko rečemo, da spadajo med manj znane turistične destinacije. To so Kazahstan, Uzbekistan in Kirgizistan,« trende za zurnal24.si napove predstavnica Palme.

Vsi prej omenjeni sogovorniki so se strinjali, da Slovencem ni težko seči v žep. Kraševec Mišič ob tem pove, da je trend, ki ga opažajo, da svoj prosti čas vedno bolj cenimo in smo zato pripravljeni nameniti več denarja. »Torej ne potujemo več za vsako ceno, temveč želimo kvaliteto.«

Agencija Oskar je med najbolj priljubljene države umestila Maldive, Kubo, Šrilanko, Tenerife in Oman. Pri Palmi že nekaj let vlada Grčija, poleg le-te pa še Turčija, severni Ciper, Španija in Egipt. Največji porast so pri Palmi, kot še zapišejo na portalu zurnal24.si zabeležili v potovanjih v Skandinavijo, Baltik, na Škotsko, Irsko, Islandijo in Rusijo. Pri Nomagu med destinacijami za prvomajske počitnice, ki beležijo nadpovprečno rast,  izpostavijo Rim, Sicilijo, Tenerife, New York, Madeiro, Azori, Oman in Japonsko, v poletnem času pa so poleg Hrvaške v ospredju še Grčija, Sardinija, Palma de Mallorca,  Kanarski otoki, Portugalska, Bali, Zanzibar, ZDA in Japonska.

In kaj so nove top destinacije?

Turistične agencije so na Žurnalu povprašali o novih destinacijah in doživetjih, ki jih pred leti pri njih še ni bilo. Pri agenciji Oskar navedejo potovanje po Aljaski in Antarktiki, Palma pa izpostavi velikonočni skok na Palmo de Mallorco s posebnim letalom, Armenijo in Gruzijo z direktnim letom iz Ljubljane, počitniško potepanje po angleškem podeželju in poseben čarter let v Jordanijo, napovedujejo pa tudi potovanje po Grenlandiji v kombinaciji z Islandijo.