Zavarovalnice se pripravljajo na revolucionarno spremembo v boju proti pijanim voznikom na naših cestah. Namesto dosedanjih 13.560 evrov kot zgornje meje regresnih zahtevkov za takšne primere, si ustanove, ki sklepajo zavarovanje avtomobilske odgovornosti (AO), prizadevajo povečati to mejo na kar 130.000 evrov, piše Žurnal.

Kaj prinaša ta sprememba?

Regresni zahtevek v avtomobilskem zavarovanju je poenostavljeno pravica zavarovalnice, da zahteva povračilo izplačane odškodnine od zavarovanca ali odgovorne osebe v primeru kršitve zavarovalne pogodbe. Trenutno veljavni zakon določa več primerov, ko zavarovalnica lahko uveljavlja ta zahtevek, med drugim tudi v primerih vožnje pod vplivom alkohola ali mamil, vožnje brez ustreznega vozniškega dovoljenja, ali vožnje s tehnično neustreznim vozilom.

Dosedanja omejitev regresnega zahtevka v primeru vožnje pod vplivom alkohola je 13.560 evrov, razen v primeru namernega povzročanja škode, kjer ni omejitev. Predlagano zvišanje na 130.000 evrov je del Resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje 2023-2030, ki ga je ministrstvo za infrastrukturo vključilo kot ukrep za zmanjšanje števila nesreč zaradi alkohola in drog v prometu, poroča medij. Besedilo resolucije z vključenim predlogom je zdaj že pred končnim potrjevanjem poslancev. Dokument s predlaganimi ukrepi bo nato podlaga za vse sledeče popravke zakonodaje s področja prometne varnosti.

Alkohol ostaja eden največjih problemov na slovenskih cestah, saj je približno 10 odstotkov prometnih nesreč povezanih z alkoholiziranimi vozniki. Statistike kažejo, da alkohol pogosto vodi v najhujše nesreče, pri čemer je tretjina smrtnih nesreč posledica alkoholiziranosti.

Sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, Andrej Rajh, je na nedavnem posvetu glede uvajanja alkoholnih ključavnic v vozila izrazil podporo zvišanju regresnega prispevka kot enega od predlaganih ukrepov v boju proti alkoholu in drogam v prometu.

Posledice in izvajanje regresnih zahtevkov

Zavarovalnice zagovarjajo zvišanje regresnega zahtevka, saj v primerih hujših prometnih nesreč z večjimi telesnimi poškodbami izplačana odškodnina pogosto presega trenutno omejitev regresa.

Postopek regresnih zahtevkov vključuje poziv zavarovancu za poplačilo dolga. Če dolg ni poplačan, lahko zavarovalnica začne sodno izterjavo pred pristojnim sodiščem. Zavarovalnice običajno ponujajo zavarovancem možnost obročnega odplačila dolga.

Ta napovedana sprememba ne le povečuje finančno odgovornost za pijane voznike, temveč odraža prizadevanja za večjo varnost na cestah in željo po zmanjšanju prometnih nesreč zaradi alkohola, še piše medij.